Veszítettek a pánikoló vagyonmentők

Vágólapra másolva!
A vagyonosabb magánemberek évek óta legalább annyi pénzt utalnak külföldre, mint amennyit itthon befektetnek, de a középosztálynál új jelenség volt az idén év elején a tömeges pénzkimenekítés - állapította meg legfrissebb elemzésében a Blochamps Capital pénzügyi tanácsadó cég. A vagyonok lassan térnek haza, a kispénzűek szinte biztosan veszítettek az ijedtségen, a privátbankok hazai piaca pedig az idén inkább zsugorodik.
Vágólapra másolva!

A privátbanki ügyfelek szektorszinten is érzékelhető összegeket utaltak 2011 év végén, 2012 elején külföldre, így az idén a privátbankok egyik nagy feladata ennek a hiánynak a ledolgozása lesz - állapítja meg a privátbankok működését tíz éve monitorozó társaság, a Blochamps Capital legfrissebb jelentése, saját adatai és becslése alapján.

"Magyarországon az elmúlt 10 év adópolitikájának a következménye, hogy racionális üzleti megfontolások alapján az ügyfelek megtakarításaik egy részét nyugati vagy ázsiai pénzintézeteknél helyezik el. Egy magyarországi privátbanki számlán fekvő 100-200 millió forint mértékű likvid megtakarítás mellett, nem életszerűtlen azt feltételezni, hogy legalább feleekkora megtakarítást kontrollál a befektető offshore cégeken vagy külföldi számlán keresztül is, azaz nyugati szolgáltatónál kezeli likvid vagyona meghatározó hányadát" - olvasható az elemzésben.

A tavaly év végén és az idén év elején jellemző vagyonkiáramlás azonban azért volt különleges, mert most először fordult elő, hogy a megtakarítással rendelkező középosztály tagjai által külföldre vitt pénzek összege néhány hétig meghaladta a privátbanki ügyfélkör által külföldre irányított pénzek összegét - áll a jelentésben.

A Blochamps összegzése szerint 2010 óta a középosztály által külföldre vitt pénzek összege havi bontásban - 2011 kora tavaszát leszámítva - mindössze 1-2 milliárd forint környékén volt, de tavaly decemberben és idén januárban, az Európai Unióval kiéleződött konfliktus után meghaladta a havi 60 milliárd forintot átlagosan. Ez hetekre lebontva 10-30 milliárd forintot jelentett, miközben ugyanebben az időszakban a privátbanki ügyfélkörből történő vagyonkiáramlás "csak" a szokásos mérték háromszorosára ugrott, így ez a kör heti 15 milliárd forintos nagyságrendet vitt külföldre az év első hónapjában.

A lakossági betétkivonás és a külföldi betételhelyezés nagyságáról egyébként pontos számot a Magyar Nemzeti Bank eddig nem közölt, korábbi becslések 120 és 400 milliárd forint közé tették az ebben az időszakban mért tőkekiáramlást.

Azonnali pénzmenekítés volt a cél

"A nem szofisztikált - és tanácsadók által sem segített - magánügyfelek számára a januári kaland pusztán könyvelési és befektetési szempontból az esetek nagy részében borítékolhatóan veszteséget okozott, hiszen csak az azonnali pénzmenekítés volt a cél" - szögezi le az elemzés, hozzátéve, hogy a külföldi bankok számlakondícióinak áttekintésére aligha volt módja és kellő gondossága ezeknek az ügyfeleknek.

A januári pánik után a közepesen vagyonosok pénzkivitele megállt, de a Blochamps szerint arra kevés az esély, hogy a korábban kivitt pénzek nagyobb része a következő 1-2 évben visszatérjen.

A privátbanki ügyfelek vagyonának visszahozatalát az adóamnesztia elvileg ösztönözhetné, de az elemzés szerint ez nem tudja ellensúlyozni a politikai eredetű belföldi bizonytalanságot, valamint az anonimitás megőrzése körüli kétségeket. A Blochamps ezért arra számít, hogy bár lesz mérsékelt visszaáramlás, még az idén is nagyobb vagyonok hagyják el az országot, ez pedig komoly kihívást jelent a hazai privátbankoknak.

Tele a piac

A Blochamps szerint már 2011-re telítetté vált a hazai privátbanki piac, amely a cég várakozásai szerint az idén sem fog tudni növekedni, viszont a következő 1-2 évben erősen koncentrálódhat.

Néhány szolgáltatót nevesítve a Blochamps a Gutmannt, a Concorde-ot, az Equilort, a BNP-t, a UBS-t és a Takarékbankot jelöli meg, mint potenciális nyertesét a piaci folyamatoknak, azzal az indoklással, hogy az ügyfeleknek már nem jelentenek érdemi alternatívát az azonos profilú bankok.

A nagyobb vagyonnal rendelkezők egyébként nem sokban különböznek a mezei banki ügyfelektől: hasonlóan konzervatív a szemléletük, így a bankbetétek és a tőkegarantált befektetési lehetőségek a legnépszerűbbek ebben a körben is.