Egy évre szívesebben hitelezték a magyarok az államot

állampapír, államkötvény, Egy ügyfél intézi banki ügyeit az MKB Bank Váci utcai fiókjában
Vágólapra másolva!
Az állam tízmilliárd forintot akart kölcsönvenni fél évre, 7,5 százalékos kamat mellett a lakosságtól, de alig több mint kétmilliárd forintot sikerült szereznie. Az egyéves, 8 százalékos kamattal kínált papírnak már nagyobb keletje volt.
Vágólapra másolva!

A lakosságnak kínált új féléves kincstárjegyekből a felajánlott mennyiség alig több mint egyötödét jegyezték le az emberek a május 2. és 4. között zajlott első értékesítéskor - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) oldalán közzétett adatokból.

Az ÁKK évi 7,5 százalékos kamatot kínált a kincstárjegyet. Tízmilliárd forint értékben kínált fel megvételre ilyen értékpapírt, de mindösszesen 2,13 milliárd forint megvételére érkezett ajánlat. Az ÁKK végül is összesen 2,2 milliárd forint értékben bocsátott ki a féléves kincstárjegy első sorozatából.

Az egy éves futamidejű, évi 8 százalékos fix kamattal futó kamatozó kincstárjegynek már nagyobb volt a sikere. Az ugyancsak május első hetében zajlott értékesítésen a felajánlott 2 milliárd forintnyi állampapírra 8,8 milliárd forintot meghaladó jegyzés, vételi ajánlat érkezett. Az ÁKK végül 8,9 milliárd forintnyit adott el.

Mindkét lakossági állampapírt heti rendszerességgel értékesíti az ÁKK.

A kormány április elején egy határozatot fogadott el arról, hogy egy nagyszabású akció keretében minél több magyar állampolgárt rábírjon állampapír-vásárlásra. A projektbe beletartozik a reklámozás felpörgetése, a Magyar Államkincstár hálózatának bővítése, a Posta bevonása a felfuttatandó állampapír-eladási projektbe, a közszolgák számára folyószámla nyitása az államkincstárnál, és az is, hogy a lakosság széles köre számára is vonzóbbá tennék az állampapírokat. Ehhez nemcsak a banki betétekkel versenyre kelő hozam kell, hanem az is, hogy rövidebb futamidejű papírokat is meg lehessen vásárolni. Ennek a része a most beindult program.

Az ÁKK egy mai másik közleményében érvel a belföldi értékesítés felfuttatása mellett. Mint rámutatnak, a nyolc évvel ezelőttihez képest jelentősen visszaesett, durván az egyharmadára csökkent az állampapír-állományból a lakossági részarány. Pedig az állam finanszírozását belső forrásokkal megoldani biztonságosabbá teszi az államadósság-finanszírozást, hívják fel a figyelmet, ezért van szükség a mostani nagyszabású akcióra.

Az ÁKK úgy fogalmaz: a lakossági értékesítésben a kölcsönös előnyök biztosítása a cél: a lakosság biztonságos és jövedelmező befektetési lehetőséghez jut, miközben javul a finanszírozás biztonsága. "Érdemes megjegyezni, hogy az állam nem támaszt speciális feltételeket az állampapír értékesítés során: a futamidő végén megkapja a tőkét és a kamatot bárki, aki akár csak ezer forintot is állampapírba fektet. Az állam speciális termékeket, vonzó kamatot, valamint egyszerűsített hozzáférést kínál, amelyet széles körű marketingtevékenységgel támogat. A megvásárolható termékkör a 2 hetes hátralévő futamidejű kincstárjegytől egészen a 16 éves futamidejű államkötvényig terjed."