Csak 13 ezren töltötték ki a söralátét méretű adóbevallást

Vágólapra másolva!
A szabályok változása állhat annak hátterében, hogy május elejéig a korábbinál kevesebb bevallás érkezett az adóhatósághoz. A mindössze három számot kérő, úgynevezett söralátét méretű adóbevallást sokan töltötték ki hibásan - írja a hétfői Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Másfél millió személyijövedelemadó-bevallás érkezett eddig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), az új, egyoldalas "söralátét" bevallást 13 ezren töltötték ki - írja a Magyar Nemzet.

Linczmayer Szilvia szóvivő szerint a szabályok változása állhat annak hátterében, hogy május elejéig a korábbinál kevesebb bevallás érkezett az adóhatósághoz. Az egykulcsos adószabályok módosították a bevallási előírásokat, egyszerűbbé téve a nyomtatványok kitöltését, az állami járandóságokat kapók egy részének például nem kellett kitöltenie a dokumentumot - sorolta az indokokat a szóvivő.

Az úgynevezett söralátét bevallást eddig hozzávetőleg 13 ezren választották. Az egyoldalas iratot az idén tölthetik ki először az adófizetők. A dokumentumon - az azonosító adatokon kívül - mindössze három számot kell feltüntetni. Elsőként meg kell adni, hogy az adózó mennyit keresett tavaly. Másodszor ki kell számolni, hogy - a szuperbruttót is figyelembe véve - a 16 százalékos kulcs alapján mekkora összeg illeti meg az államot. Végül be kell írni, hogy a keresmény után a munkáltató év közben mennyit fizetett be előleg címén a közkasszába.

A söralátétet többen hibásan töltötték ki, egyesek mindhárom sorba nullát írtak, mások az utolsó két rubrikát hagyták üresen, megint mások elfelejtették aláírni a nyomtatványt. Az aláírás sok esetben a hagyományosnak nevezhető, hosszabb bevallási dokumentumokról is hiányzik, többen pedig a nekik visszajáró adót nem kérik a hivataltól - írja a Magyar Nemzet.