Telekom-cégek: Elszámolja magát a kormány a telefonadóval

Vágólapra másolva!
A telefonálási szokások megváltozásától tartanak a mobilszolgáltatók, ha a kormány bevezeti a percalapú telefonadót. A három vállalat közös közleményt adott ki hétfőn, amelyben azt írták, komoly teher hárulna az ügyfelekre, és rontana a versenyképességen is az új adónem.
Vágólapra másolva!

A percalapú telefonadó a költségvetés számára nem jelentene kiszámítható bevételi forrást, miközben jelentősen megváltoztatná a telefonálási szokásokat, így a várt adóbevételt nem biztosítaná és csökkentené a távközlésből származó áfabevételt is - állítja a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország.

A három szolgáltató hétfőn adott ki közös közleményt, amelyben megerősítik, hogy folytatni kívánják a kormánnyal a távközlési adóról szóló tárgyalásokat. A legutóbbi, pénteki egyeztetésen nem jutottak megállapodásra a felek.

A társaságok szerint a jelenlegi tervezet megvalósítása komoly terhet jelentene ügyfeleiknek, és aránytalanul magas, nehezen kiszámítható távközlési költségnövekedést okozna a magyar vállalatok számára. Az adó Magyarország és a magyar vállalatok versenyképességét is veszélyeztetné.

Bár a társaságok szerint veszélyesnek tartják a nemzetgazdaság szempontjából fontos húzóágazat többszörös adóztatását, de megértik a kormányzat szempontjait., ezért olyan javaslatokkal segítik a kormányt, amelyeknek köszönhetően időben, fenntartható módon bevezethető a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő fogyasztási típusú adó.

Korábban megjelentek infomrációk szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elképzelései alapján az első tízpercnyi telefonbeszélgetés mentesülne az adó alól, és személyenként havonta maximum 700 forint lenne a közteher.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a vázolt konstrukció a tehetősebbeknek kedvezhet, mert az is csak 700 forint adót fizetne, aki 20-40 ezer forintért telefonál havonta.

Az újabb variáció szintén nagy terhet róna a szolgáltatókra, hiszen az informatikai rendszerüket jelentősen fejleszteniük kell ahhoz, hogy ez az adó beszedhető legyen. A telefonadó tervezetéről hamarosan dönteni kell, mert a kormány több tízmilliárd forint bevételt vár tőle az idén.

A távközlési adóval az idén 30 milliárd, jövőre pedig körülbelül 52 milliárd forinttal akarja növelni a kormány a bevételeit. Éves szinten körülbelül 3,5-4 ezer forint, havonta körülbelül 300 forint jut egy felhasználóra. Magyarországon 11,5 millió mobil-előfizetést és 2,9 millió vezetékes vonalat tartanak számon.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.