A spanyol adósok fele késve törleszt

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobbak a spanyol bankrendszer problémái, napokon belül kemény intézkedések várhatók. A spanyol miniszterelnök egyelőre nem tervez bankmentést, de azt mondta, ha szükséges, akkor megteszi.
Vágólapra másolva!

A spanyol kormány várhatóan pénteken jelenti be, hogy egy bankreform keretében milyen intézkedéseket tesz az óriási méretű rossz hitelállomány alatt görnyedő spanyol bankok szanálására. Kormányközeli források szerint fel fogják szólítani a pénzintézeteket, hogy a jelenlegi 7 százalékról emeljék a kihelyezett összeg 30 százalékára az ingatlanfejlesztőknek nyújtott hitelek után képzett céltartalékot. A kormány azt is szorgalmazza, hogy a bankok ingatlanügyletekhez kapcsolódó eszközeiket különálló holdingtársaságba szivattyúzzák át. A kormány nem kommentálta az értesüléseket.

A spanyol bankoknak összesen 298 milliárd euró kinnlevősége van ingatlanfejlesztőknél, ez a spanyol belföldi össztermék mintegy 30 százaléka. Az összeg felének törlesztésével már késedelemben vannak az adósok, és a gazdasági helyzet romlásával ez az arány nőni fog. Egyes elemzések szerint a bankrendszernek összesen 100 milliárd eurónyi céltartalékot kell félretennie a rossz ingatlanhitelek után.

A bankok 54 milliárd eurót már leírtak a 2008-ban kirobbant ingatlanpiaci válság okozta veszteségeikből. Az ingatlanbuborék kipukkadása, 2008 után robbanásszerűen nőtt a bankok rossz hitelállománya, mert a válság és a növekvő munkanélküliség miatt az emberek nem tudták törleszteni jelzáloghiteleiket. A spanyol jegybank adatai szerint a bankrendszer "kétes kinnlevősége" 175 milliárd euróra rúg.

A madridi kormány az utóbbi hónapokban többször kinyilvánította, hogy nem akar több közpénzt fordítani bankmentésre, Rajoy miniszterelnök azonban a napokban már nem zárta ki, hogy szükség esetén állami pénzt juttassanak a pénzintézeteknek. Piaci értesülések szerint a kormány 10 milliárd euróval készül a Bankia SA segítségére sietni. Spanyolország negyedik legnagyobb bankját különösen súlyosan érintette az ingatlanpiac összeomlása, és legalább 30 milliárd eurónyi "toxikus eszközt" tart portfóliójában.