A mosógép valódi forradalmat hozott, az internet nem

Vágólapra másolva!
A neoliberális gazdaságpolitikát ostorozza és az internet jelentőségét fitymálja Matolcsy György a Heti Válasz e heti számában megjelent írásában. A gazdasági miniszter közli azt is, hogy a politikai káoszt akarja elkerülni az unortodox módszerek alkalmazásával, valamint "Nagy Támadást" vizionál Magyarország ellen.
Vágólapra másolva!

Ha-Joon Changnak, a Cambridge-i Egyetem professzorának új könyvét ismerteti Matolcsy Görgy a Heti Válasz legfrissebb számában. Egyetértően idézi többek között azt a gondolatot, hogy a távirat és a mosógép "valódi társadalmi forradalmat hozott az időmegtakarítás révén, az internet azonban nem", valamint azt, hogy "jó gazdaságpolitikához nem kell jó közgazdász, inkább jó mérnök".

A cikk nagy részében a miniszter a szabadpiaci rendszert bírálja a könyv apropóján, mondván, "minden eddigi gazdaságtörténeti sikerben az állam volt a döntő". Szerinte "magyar modellre van szükségünk, ennek pilléreit részben már kifaragtuk, néhány még hátravan", és szerencsére "elkerültük a megszorítások csapdáját".

A tárcavezető közli, hogy a neoliberális politikák ortodox ajánlásait "azért utasítjuk el, mert azok politikai káoszt okoznak". Kijelenti, hogy ha az elmúlt évben nem nőnek a reálkeresetek 6 százalékkal, akkor aligha lett volna 2/3-os politika, és felteszi a kérdést, mi lett volna, ha "a 2011 őszétől 2012 tavaszáig tartó Nagy Támadás idején" kormányválság zilálja Magyarországot.

Matolcsy úgy véli, "stabilitás nélkül nincs megújulás, reformálás, iránytű és kormánylapát", márpedig a magyar kormány a stabilitásra kapott felhatalmazást, nem a káoszra.