Az OTP és a Raiffeisen a fő önkormányzati számlavezető

Vágólapra másolva!
Közbeszerzési eljárás nélkül kötött számlavezetői szerződést a megyei jogú városok jelentős része. Több településen még a törvény hatályba lépése előtt kötöttek határozatlan idejű megállapodást - jellemzően az OTP-vel -, máshol arra hivatkozva mellőzték a közbeszerzést, hogy a becsült érték nem éri el a törvény szerinti határt - írja a pénteki Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az OTP és a Raiffeisen vezeti a megyei jogú városok több mint kétharmadának számláját - írja pénteki számában a Világgazdaság. Az önkormányzati számlavezetés alapesetben a közbeszerzési törvény (Kbt.) hatálya alá tartozik, de a szerződések jó részét nem így kötötték meg a lap szerint.

Az önkormányzatok gyakran arra hivatkozva mellőzik a közbeszerzést, hogy a szolgáltatás becsült értéke nem éri el a közbeszerzési értékhatárt. A becsült érték fogalma ugyanakkor a számlavezetések esetében is meglehetősen rugalmasan kezelhető. Banki szolgáltatások esetében ezt a díjak, a jutalékok, a kamat és a díjazás egyéb módjai alapján kell meghatározni. Ahhoz, hogy a becslés megalapozott legyen, a közbeszerzés előkészítő szakaszában célszerű piackutatást elvégezni - néhány ajánlatot kérni -, de ez nem minden esetben történt meg - írja a Világgazdaság.

Ha a becsült érték nem éri el a közbeszerzési értékhatárt, az adott önkormányzatnál érvényes beszerzési szabályzat alapján kell eljárni. A pénzügyi szolgáltatások speciális jellegét a törvény is elismeri: mivel a szerződéses feltételek nem határozhatóak meg pontosan, lehetőség nyílik hirdetménnyel induló tárgyalásos eljárás alkalmazására is. Klasszikus közbeszerzési eljárásra is van példa (például a Raiffeisen Szolnokon és Szombathelyen, és az OTP Nyíregyházán), ilyenkor a számlavezetésről kötött szerződést nyilvánosságra kell hozni - ismerteti a Világgazdaság.