Finisben az állami bankvásárlás

Vágólapra másolva!
Szerdán a jogászok előkészítették az adásvételi szerződés tervezetét, pénteken pedig Budapestre utaztak a német anyabank vezetői, hogy a Magyar Fejlesztési Bankkal megtárgyalják a Takarékbank közel 40 százalékos tulajdonrészének eladását - tudta meg az [origo].
Vágólapra másolva!

A bankvásárlási folyamatot végigkísérő, neve elhallgatását kérő forrásunk elmondása szerint a legfontosabb kérdések mostanra tisztázódtak, így nagyjából körvonalazódott a felek által elfogadható vételár, amelyet készpénzben fizetne ki az MFB a 38,5 százalékos pakettel rendelkező német DZ banknak.

Az ügyletet más oldalról, de szintén végigkövető másik forrásunk szerint azonban a német bankárok pénteki látogatása még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szerződést alá is írják, mert hiába van legalább 90 százalékos készültségben a tranzakció, még a legvégén is meghiúsulhat.

Mint azt korábban megírtuk, az állam párhuzamosan folytat tárgyalásokat a Takarékbank kisebbségi tulajdonának megvásárlásáról, továbbá a Demján Sándor nagyvállalkozó kezében lévő Gránit Bankról és a Töröcskei István (ma az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója) alapította Széchenyi Bankról is.

Az 1600 egységből álló takarékszövetkezeti hálózat azért értékes az MFB számára, mert a kormány számára kiemelten fontos hazai vállalkozásokat így könnyebben és közvetlenül tudná finanszírozni. Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója a Heti Válasznak adott legutóbbi interjújában megerősítette, hogy a Takarékbank megvételéről tárgyalnak a külföldi tulajdonossal, eredmény a közeljövőben várható, a Gránit Bankkal és a Széchenyi Bankkal pedig közvetlenül a kormány egyeztet.