Megemelik a lengyel nyugdíjkorhatárt

Vágólapra másolva!
67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Lengyelországban, az erről szóló törvényt a parlament pénteken fogadta el. Az ellenzéki pártok többsége ellenezte az emelést, és a parlamenten kívül is több ezren tiltakoztak a törvénymódosítás ellen.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a lengyel parlament a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényt, amely heves vitákat váltott ki az egész lengyel társadalomban. A szavazáson 455 képviselő vett részt: 268-an támogatták a javaslatot, 185 képviselő szavazott ellene, és ketten tartózkodtak. Az ellenzéki pártok többsége ellenezte a törvénymódosítást.

A parlament előtt a Szolidaritás Szakszervezet több ezer tagja tiltakozik a "hamarjában" elfogadott törvénymódosítás ellen. A tüntetők delegációját nem engedték be a parlament ülésére. Válaszul a szakszervezet bekerítette az épületet, és leláncolta a rendőrségi védőkorlátokat, hogy megakadályozza a képviselők kijutását az épületből. A blokádot több mint egy órával a parlament ülésének lezárása után oldották fel.

A Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormánykoalíciójának kompromisszumos törvénytervezete 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára. A nőknél 2040-ben, a férfiaknál 2020-ban lép hatályba az új korhatár. Jelenleg a lengyel nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba.

A résznyugdíjat azok a legalább 62 éves nők és 65 éves férfiak vehetik igénybe, akik megfelelő ideig dolgoztak: a nőket legalább 35 éves, a férfiakat minimum 40 éves járulékfizetési időszak jogosítaná fel erre. Az 50 százalékos juttatást a biztosított nyugdíjtőkéjéből a nyugdíjszámlán összegyűjtött összegből és nem állami költségvetésből finanszírozzák.

A parlament a rendvédelmi szolgálatoknál dolgozók nyugdíjáról is pénteken döntött: 272 képviselő támogatta, míg 177 ellenezte a törvénymódosításokat, egy személy tartózkodott. Az új jogszabály szerint a rendvédelmi szolgálatok alkalmazottai 55 évesen vonulhatnak nyugdíjba, azzal a kikötéssel, hogy legalább 25 évet töltöttek szolgálatban, míg jelenleg minimum 15 év szolgálatteljesítés után kortól függetlenül nyugdíjazhatók. A rendvédelmi szakszervezet ellenzi a módosítást.