Orbán: Kockázatos kísérlet a tranzakciós adó

Vágólapra másolva!
A munka adó- és járulékterheit csökkentené Orbán Viktor azzal az új adóval, amelyet a pénzátutalásra vetne ki a kormány. A miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken arról beszélt, hogy ettől az adónemtől várja az állam fennmaradását és a munkaközpontú gazdaság megteremtését, de elismerte, hogy mivel teljesen új vizeken járnak az ötlettel, abban lehetnek buktatók is.
Vágólapra másolva!

Veszélyekkel is jár Magyarország új adópolitikája, mert a magyar kormány az első, amely a tranzakciós adóval próbálkozik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában. A kormányfő közölte: "Nem vagyunk minden kockázat ellen bebiztosítva", de hozzátette, hogy szerinte az irány alapvetően jó.

Orbán megerősítette, hogy a kormánya által tervezett új adók valójában a korábbi, átmeneti krízisadók átnevezett, átalakított, immár állandó változatai lesznek. Azt mondta, hogy ha sikerül az átmeneti krízisadókat többek között a telefonadó vagy a tranzakciós adó formájában állandósítani, az óriási eredmény lenne, mivel úgy a tőkések és a multik megadóztatásával megvalósulna a kormány által ígért méltányos közteherviselés (A kormány által tervezett új adókról itt olvashat bővebben).

"A jövő nagy kérdése, hogy hogyan tarthatja fenn magát az állam" - magyarázta. Orbán szerint az új adópolitika lényege, hogy a jövőben nem a munka megadóztatásából, hanem a fogyasztás és a pénzforgalom adóztatásából termel jövedelmet az állam, és az innen származó bevételekkel ki lehet majd váltani a munkát terhelő adókat és járulékokat.

A kormányfő szerint az újonnan bevezetett tranzakciós adó lényege, hogy megadóztatja a spekulánsokat: míg egy havi 300 000 forintot átutaló embernek csak 300 forint költséget jelent, a milliárdokkal játszó tőkéseket komolyan megsarcolja. Hozzátette: szerinte a multik nem fogják tudni áthárítani a költségeiket a fogyasztókra, mert tapasztalata szerint a korábbi krízisadók esetén sem sikerült nekik.

Ha az új adórendszer sikerrel jár, Orbán szerint Magyarország a jövőben nemcsak az EU-n belül, de a feltörekvő ázsiai országokkal szemben is versenyképessé válik. A miniszterelnök elismerte ugyanakkor, hogy a rendszerben vannak buktatók, például előfordulhat, hogy a tőkések kivonják a pénzeiket Magyarországról, és az adó elkerülése érdekében inkább a szomszédos országokban bonyolítják majd ügyleteiket.

A felvetés előzménye, hogy Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke csütörtökön az M1 Az Este című műsorában keményen kritizálta a kormány új adóterveit, és azt mondta, újra kellene gondolni a tranzakciós adót, mert az elképzelés két "katasztrofális" év után gyakorlatilag a tönk szélére küldené a magyar bankszektort. Patai szerint a tranzakciós adóról szóló kormányzati elképzelésekben "nyílt hülyeségek vannak", hiszen ha a milliárdos betéteket mozgató cégeknek minden tranzakcióját megadóztatják, azok automatikusan továbbállnak majd Szlovákiába, és ott mozgatják majd a pénzüket.