A BP gázvezetékéhez csatlakozna a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol vizsgája a csatlakozás lehetőségét a British Petroleum tervezte, South-East Europe Pipeline (SEEP) nevű nemzetközi gázvezetékhez - értesült a Népszabadság. Szakértők a SEEP-tervet tartják a Nabucco gázvezeték egyik legéletképesebb versenytársának, utóbbi projektből a Mol éppen a kiszállását fontolgatja.
Vágólapra másolva!

A Mol vizsgálja a brit British Petroleum (BP) tervezte, South-East Europe Pipeline (SEEP) nevű nemzetközi gázvezetékhez való csatlakozás lehetőségét - tudta meg a Népszabadság. A British Petroleumnál a lap információját megerősítve azt közölték, hogy közös munkacsoportokban tekintik át a magyar szakasz megvalósításának lehetőségeit.

Toby Odone, a BP sajtófőnöke elmondta, a SEEP a tervek szerint évi tízmilliárd köbméter gázt szállítana a török-bolgár határtól Bulgária, Románia és Magyarország irányába, amihez meglévő és új építésű vezetékeket is igénybe vennének. Közölte azt is, hogy Romániában új beruházásokra lesz szükség, Magyarországon pedig a Mol vezetéküzemeltető cégével, az FGSZ-szel vizsgálják annak lehetőségét, miként lehet a gázt más közép- és dél-európai államok felé a meglévő rendszeren továbbítani.

Szakértők a csupán egy éve kiszivárgott SEEP-tervet tartják az egy évtizede folyamatosan dédelgetett projekt, a Nabucco gázvezeték egyik legéletképesebb versenytársának - írja a Népszabadság. (A különböző vezetéktervekről és esélyeikről itt olvashat.)

A lap felidézi, hogy a Nabucco terve az elmúlt évek során egyfajta uniós (és amerikai) presztízskérdéssé vált, ám eddig nem derült ki, honnan és mennyi gáz kerülhet a vezetékbe, kik vennék azt meg, és az építkezést miből állnák. Az előkészítés költségeit a részt vevő államok egy-egy szakcége, így Magyarországon a Mol állta. A magyar kormányfő azonban nemrégiben bejelentette, hogy a Mol elhagyja a projektet, a cég pedig közölte, az idén már nem járul hozzá a Nabucco osztrák központjának költségvetéséhez, és kész túladni a közös vállalatban meglévő egyhatodnyi részesedésén is - írta a lap.