Éjfél után tárgyalják a telefonadót

Vágólapra másolva!
Éjszaka kerül sor a telefonadó általános vitájára a parlamentben, pénteken pedig már meg is tarthatják az ügyben a zárószavazást. A telefonadót Matolcsy György javaslata szerint július 1-jétől vezetnék be.
Vágólapra másolva!

Éjjel egy után kerül sor a parlamentben a telefonadó általános vitájára - derült ki a parlament hétfői ülésén. Az új adó azért szorul a késő éjszakai órába, mert este szavazások, majd a médiatörvény-módosítás hatórás időkeretű vitája viszik el az időt. Kedden már a részletes vita van soron, és pénteken a zárószavazást is megtarthatják.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be a telefonadóról és másik két adóról, a biztosítási adóról és a sárgacsekk-adóként elhíresült, pénzügyi tranzakciós illeték nevet viselő adóról szóló törvényjavaslatot. A miniszter tájékoztatása szerint a távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az első 10 perc adómentes lesz, e fölött minden perc 2 forinttal adózik, hasonlóan az SMS-ekhez és MMS-ekhez. A kormány tervei alapján az adó a magánszemélyekre vetítve havonta legfeljebb 700 forint, a cégeknek pedig maximum 2500 forint lehet. A távközlési cégekre kivetett adótól az idén 30 milliárd forintos, jövőre pedig 52 milliárd forintos bevételt vár a kormány.