Hatszázmilliárdot buktak a bankok a magyar családokon

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben, elsősorban a végtörlesztés miatt, tovább romlott a lakossági hitelállomány minősége. A bankrendszer az év első három hónapjában több mint 600 milliárd forintos értékvesztést volt kénytelen elkönyvelni a lakossági hiteleken.
Vágólapra másolva!

A végtörlesztések egy részét a háztartások kiváltó forinthitelekből finanszírozták. Erre a célra a hitelintézetek és fióktelepek a múlt év utolsó három hónapjában 62, az év első negyedében pedig 158 milliárd forint hitelt folyósítottak - derül ki a jegybank hétfőn közzétett elemzéséből.

A friss adatok szerint az év első negyedében folytatódott a háztartási hitelportfólió minőségének a romlása: a nem teljesítő hitelek aránya mind a fizetési késedelem, mind a minősítési kategóriák szempontjából tovább emelkedett, ez pedig elsősorban a végtörlesztés hatásával magyarázható.

A végtörlesztés és a folyósított kiváltó hitelek miatt a devizahitelek állománya csökkent, a forinthiteleké pedig növekedett. Tavaly júniushoz, a végtörlesztési programot megelőző időszakhoz viszonyítva 2012 első negyedévének a végére a bruttó hitelállomány csökkent a végtörlesztések hatására. 2011 júniusa és 2012 márciusa között az értékvesztési állomány (a bruttó és nettó hitelállomány különbsége) azonban jelentősen nőtt. A jegybanki adatok szerint a múlt év második és harmadik negyedévében 480, illetve 565 milliárd forint értékvesztést voltak kénytelenek elkönyvelni a bankok a háztartási hiteleken, míg 2011 utolsó negyedében ez az összeg 800 milliárd forint közelébe emelkedett, az idén január és március vége között pedig 634 milliárd forintra rúgott ez a tétel.