Bokros programja valósul meg szép lassan

Vágólapra másolva!
Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint az egykulcsos adó bevezetése eredménytelen volt, a fogyasztás nemhogy nőtt volna, hanem csökkent, és csökkenni is fog. Az adóhatóság egykori alelnöke úgy véli, a kormányzati intézkedések alapján Bokros Lajos kilenc évvel ezelőtt felvázolt programját valósítják meg.
Vágólapra másolva!

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint az egykulcsos adó bevezetése eredménytelen volt, a fogyasztás nemhogy nőtt volna, hanem csökkent, és csökkenni is fog. Az adóhatóság egykori alelnöke úgy véli, a kormányzati intézkedések alapján Bokros Lajos kilenc évvel ezelőtt felvázolt programját valósítják meg.

Adószakmailag helytelen az a kibontakozó kormányzati törekvés, hogy a jövedelemadóztatásban kevéssé jelenik meg a szociálpolitika, az árakat terhelő adókban viszont igen - nyilatkozta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő, az APEH volt elnökhelyettese a Complex Kiadó kezében lévő Adó Online szakportálnak.

"Magyarország egyik legnagyobb problémája, hogy évtizedek óta többet költünk, mint amennyit megtermelünk. A növekvő költségvetési hiányt folyamatosan hitelből fedezzük, ez pedig az utánunk következő generációk életszínvonalának rovására megy. Az IMF és az EU szigorú költségvetési kívánalmai úgy tűnnek, mintha külső kényszert jelentenének, pedig mindenkinek azt kellene szem előtt tartania, hogy ezek betartása nemzeti érdekünk" - mondta a címzetes egyetemi tanár.

Elkerülhetetlen az adóemelés

A szakember szerint a kérdés csak az, hogy a külső és a belső érdekeket szolgáló kívánalmak teljesítésében milyen szerepet töltenek be az adók, ebből a szempontból pedig az adóemelés elkerülhetetlen. A probléma az, hogy olyan területeket adóztat meg a kormány, amelyek a gazdasági fejlődés motorjai lehetnének, így azonban visszavetik a fejlődést.

Arról is beszélt, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) utódjának bevezetésével egyetért az eddig megismert információk alapján. Szerinte pozitív, hogy megpróbálják minél több vállalkozás számára lehetővé tenni a pénzforgalmi szemléletű adózást az eredményszemléletű adózás helyett. Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást (ekho) azonban még mindig idegen testnek tartja az adórendszerben, amely kivételez egyes szakmákkal. Szerinte ugyanakkor az ekho megmarad, a kormány már csak azért sem fog hozzányúlni, mert a sportot például a jelenlegi kormányzat hozta be az ekhóba, emiatt pedig kiemelten fontosnak tartják az adózásban ezt az elemet.

A tb-járulékot kellett volna csökkenteni

Vámosi-Nagy úgy látja, hogy az egykulcsos adó bevezetése eddig eredménytelen volt, az elképzelések szerint ugyanis 2011-ben nőnie kellett volna a fogyasztásnak, de nem nőtt, sőt csökkent, és csökkenni is fog. Hozzáfűzte, adószakmailag helytelen az az elméleti alapvetés, amely most kezd kibontakozni a kormányzati politikában. Azt mondják, hogy a jövedelem adóztatásába alig visznek szociálpolitikát, és az majd az árakat terhelő adókban jelenik meg. Ennek pont az ellenkezőjét tanítják az egyetemen - és ez így lenne helyes - azt mondják, hogy az árakat terhelő adóba szociálpolitikát nem szabad vinni, mert nem lehet tudni, ki fogyaszt. Véleménye szerint, ha mindenképpen az adónemek közül kell választani, a jövedelemadó lenne ebben a formában a megfelelő eszköz.

A szakember szerint azzal lehetett volna igazán jelentős eredményeket elérni, ha inkább a tb-járulékterhet csökkentik, ez azonban úgy tűnik, a jelenlegi költségvetési helyzetben nem fog megtörténni. "Igazából a Bokros-program valósul meg szép lassan" - utalt Vámosi Bokros Lajos volt pénzügyminiszter 2003-ban, az Élet és Irodalomban megjelent, 130 pontos programjára, amely többek között az ország eladósodásának növekedését, a gazdasági egyensúly növekedését biztosító lehetőségeket és a társadalom kettészakadását elemezte.