A németek mentették meg az euróövezeti GDP-t

Vágólapra másolva!
A német gazdaság jó teljesítményének köszönhetően hajszállal elkerülte a recessziót az euróövezet - közölte kedden az Eurostat. Az eurózóna gazdasága ugyanis stagnált az idei első negyedévben, miközben az olasz GDP 0,8, a spanyol GDP 0,3 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

Éppenhogy elkerülte a recessziót az euróövezet az idei első negyedévben, miután a GDP stagnált a megelőző három hónaphoz képest - közölte kedden az Eurostat. Az elemzők 0,2 százalékos visszaesést vártak.

A német gazdaság a jó exporteredményeknek hála 0,5 százalékkal növekedett, és ez mentette meg az euróövezetet attól, hogy a GDP két egymást követő negyedévben csökkenjen, ami már technikai recessziót jelent - írja a BBC. A múlt év utolsó negyedévében 0,3 százalékkal csökkent az euróövezet GDP-je. Franciaország gazdasági teljesítménye stagnált az idei első negyedévben, miközben Olaszország gazdasága 0,8 százalékkal, Spanyolországé 0,3 százalékkal zsugorodott.

Technikai recesszióba került a román gazdaság is, miután az első negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a GDP-je az előző negyedévhez képest. Továbbá egyre mélyebb recesszióba süllyed a cseh gazdaság: az előzetes adatok szerint az idei első negyedévben éves szinten, illetve az előző negyedévvel összehasonlítva is 1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. A cseh gazdaság tavaly még éves szinten 1,7 százalékos növekedést ért el.

Az elemzők többsége által a vártnál jóval nagyobb mértékű volt a magyar gazdaság visszaesése is az idei első negyedévben: a KSH gyorsbecslése alapján a GDP 1,3 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.