Huszonhat olasz bankot minősített le a Moody's

Vágólapra másolva!
Volt olyan olasz bank, amelyet egyszerre négy fokozattal minősített le a Moody's hitelminősítő hétfő este, összességében pedig huszonhat bankot sorolt vissza az ország pénzügyi és gazdasági problémái miatt.
Vágólapra másolva!

Huszonhat olasz bankot minősített le hétfőn este a Moody's Investors Service, egyebek mellett az egyre rosszabb működési kondíciókra és a recessziós olasz gazdasági környezetre hivatkozva.

Az intézkedés olyan bankokat is érint, amelyek jelen vannak a magyar piacon. Az Intesa Sanpaolo, amely a CIB Bank tulajdonosa, és az Unicredit-csoport is leminősítést kapott.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője a hétfői európai és amerikai tőzsdezárások után Londonban bejelentette, hogy a leminősített pénzintézetek hosszú távú adós- és betétkockázati besorolásai egy és négy fokozat közötti mértékben romlanak.

A Moody's összesítése szerint tíz bank osztályzatai egy fokozattal, nyolc bank besorolásai két fokozattal süllyedtek, hat olasz pénzintézetet három osztályzatnyival, kettőt pedig négy osztattal minősített vissza a cég. Mindegyik érintett bank új osztályzataira további leminősítés lehetőségét valószínűsítő negatív kilátás maradt érvényben.

Olaszország úgynevezett cds-mutatója, amely az ország csőd elleni biztosítási díját jelenti, március közepe óta 100 ponttal növekedett. Ez azt jelenti, hogy egy százalékponttal nagyobb hozamot kell kifizetnie az olasz államnak, hogy a befektetők megvásárolják a kötvényeit.