A vártnál nagyobbat zuhant a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Az elemzők többsége által vártnál jóval nagyobb mértékű volt a magyar gazdaság visszaesése az idei első negyedévben: a KSH gyorsbecslése alapján a GDP 1,3 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Németország gazdasági teljesítménye eközben a vártnál gyorsabban nőtt.
Vágólapra másolva!

Magyarország bruttó hazai terméke 2012. első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte gyorsbecslését a KSH. Ennél pontosabb szám a naptárhatással kiigazított adat, amely kiszűri azt, hogy idén az első negyedévben több munkanap volt, mint 2011 első negyedévében, így önmagában ettől az idei termelés nagyobb. Ha ezt kiszűrjük, és azonos alapot nézünk, akkor kiábrándítóbb kép tárul elénk: a magyar gazdaság 1,3 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Ugyanekkora zsugorodást mért a KSH a 2011 utolsó negyedévéhez képest is.

A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

2011 év első negyedévében a magyar GDP még 2,5 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 2,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az előző negyedévhez viszonyítva - a szezonálisan kiigazított adatok szerint - pedig 0,7 százalékkal bővült.

Londoni elemzők korábban arra számítottak, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 0,3-0,8 százalék közötti mértékben csökken az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez viszonyítva. A Napi Gazdaság felmérése 12 hónap alatt 0,4 százalékos, negyedéves összehasonlításban 0,5 százalékos GDP-visszaesést jelzett előre. Vagyis a gazdaság kétszer akkora esést szenvedett el, mint ahogyan arra az elemzők számítottak.

A Goldman Sachs GDP-előrejelzésében közölte, hogy a magyarországi fogyasztást visszafoghatta a forint tavaly év végi, illetve idei év eleji gyengülése, a devizaalapú jelzáloghitelek előtörlesztése, továbbá az, hogy a gépjárműszektoron kívüli beruházások értéke is valószínűleg alacsony volt az idei első negyedévben.

Pozitív meglepetés a német adat

A vártnál gyorsabban nőtt a német gazdaság teljesítménye az első negyedévben - derül ki a statisztikai hivatal kedden ismertetett első GDP-becsléséből. E szerint a bruttó hazai termék 0,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, amikor még 0,2 százalékos csökkenést regisztrált a statisztikai hivatal. Elemzők csak 0,1 százalékos növekedést vártak január-márciusban. A növekedés motorja elsősorban az export volt, de a belső fogyasztás is meghaladta az előző negyedévit. A francia gazdaság stagnált az első negyedévben, míg az Egyesült Királyság GDP-je 0,2 százalékkal visszaesett.