A görögök bántak el a piacokkal

Vágólapra másolva!
Az eurózónából érkező gyenge GDP-adat és az görögországi választások újbóli kiírása miatt váltak bizonytalanná kedden a befektetők. Estek a tőzsdék, gyengült az euró a dollárral szemben, és veszített értékéből a forint is.
Vágólapra másolva!

Negatív tartományban zárták a keddi kereskedést a legfontosabb európai indexek. A londoni mutató 0,5, a párizsi 0,6, a frankfurti pedig 0,8 százalékos veszteséggel zárt. A budapesti tőzsde mutatója szintén 0,8 százalékkal került lejjebb.

A süllyedés részben azzal magyarázható, hogy bár a kedden megjelent adat szerint az eurózóna az első negyedévben elkerülte a recessziót, ez egyedül az exportból élő német gazdaság teljesítményének köszönhető, miközben a dél-európai országokban folytatódott a visszaesés. A rossz hangulatra rátett egy lapáttal, hogy Görögországban nem sikerült kormányt alakítani, ezért új parlamenti választásra lesz szükség, ez pedig bizonytalanságot jelent a piacok számára.

Mohos Imre, a Buda-Cash üzletkötője a keddi részvénypiaci kereskedésről azt mondta, az árfolyamokat a negatív görögországi hírek befolyásolták leginkább a magyar tőzsdén, de a kedvezőtlen magyar GDP-adat is rontotta a hangulatot. Ezzel összhangban nyilatkozott Varjú Péter, az Erste üzletkötője, aki közölte, jó kezdés után a "Görögországból érkező hírek adták meg a kegyelemdöfést a piacoknak".

A kedvezőtlen hírek miatt az euró a nemzetközi devizapiacon gyengült a dollárral szemben, a keresztárfolyam a délelőtti 1,2850 körüli szintről 1,2750-re változott, azaz közel 1 százalékkal gyengült az euró az amerikai devizával szemben. A pesszimista hangulatban a forint is gyengült, az euró jegyzése 294 forint közelében is járt, a dollárt pedig 230 forint felett is jegyezték. (A forint árfolyamának változásáról itt olvashat.)