Túlteljesítette a várt profitot a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol Nyrt. az első negyedévben 73,7 milliárd forint nettó eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 92,7 milliárd forinttal. A Porfolio.hu által megkérdezett elemzők az első negyedévre 42,5 milliárd forint nettó profitot vártak.
Vágólapra másolva!

A kedden közzétett konszolidált, nemzetközi számviteli elvek alapján készült tőzsdei gyorsjelentés szerint a Mol bevétele 1348,3 milliárd forint volt, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A közlemény idézi Hernádi Zsoltot, a cég elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta, a Mol jó helyzetben van ahhoz, hogy kiemelkedő növekedést érjen el középtávon. Jelentős energiát fordítanak a Magyarországon, Horvátországban és Irak kurdisztáni részén folyó kutatási tevékenységükre, miközben felgyorsítják beruházási programjukat Oroszországban és Kazahsztánban is az új készletek felszínre hozatala érdekében. Kelet-Közép-Európában, elsősorban Horvátországban is folynak jelentős beruházások.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág kedvezőtlen piaci környezete miatt egy átfogó programot dolgoznak ki és indítanak el a profitábilitás növelése, a pozíciók megőrzése érdekében. Az új programtól a következő három évben 500-550 millió dollár kamat- és adófizetés, illetve értékvesztés előtti eredmény (EBITDA) növekedést várnak.

A beruházások és befektetések értéke 38 milliárd forint volt 2012 első negyedévében, ami 11 százalékkal magasabb, mint az előző évben. A beruházások az upstream szegmensben a kelet-közép-európai régióra, Oroszországra és Irak kurdisztáni régiójára, míg a downstream szegmensben a Pozsonyi Hőerőmű (TPP) átépítésére irányultak.

A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír hétfői záró ára 16 250 forint volt, míg az elmúlt egy évben 13 760 forint és 24 120 forint között mozgott az árfolyama.