Vésztervekkel készülnek a britek az eurózóna szétesésére

Vágólapra másolva!
A brit gazdaságot vihar fenyegeti a kontinens irányából - mondta szerdán a brit jegybank kormányzója, hozzátéve, hogy egy ideje már vésztervekkel készülnek az euróövezet felbomlásának esetére. Mervyn King szerint az eurózóna éppen saját magát tépi darabokra.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában "vésztervek" készülnek az euróövezet felbomlásának esetére - mondta szerdán a brit jegybank vezetője. Mervyn King, a Bank of England kormányzója az új inflációs jelentés ismertetése utáni sajtótájékoztatóján - részletek nélkül - kijelentette: a bank, a pénzügyminisztérium és a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) "már egy ideje egyeztetéseket folytat" ezekről a tervekről.

A jegybanki kormányzó hozzátette: a brit gazdaság teljesítményére most már "az euróövezeti nehézségek" jelentik a legnagyobb kockázatot, mivel a valutaunió Nagy-Britannia első számú kereskedelmi partnere. A brit gazdaságot "vihar fenyegeti a kontinens irányából" - fogalmazott a jegybanki kormányzó.

King a sajtótájékoztatón hozzátette: az euróövezet éppen saját magát tépi darabokra, és ostobaság lenne arra számítani, hogy ezt a brit gazdaság karcolás nélkül megúszhatja.

A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankja - a szerdán ismertetett új inflációs jelentésben az eddigi 1,2 százalékról 0,8 százalékra rontotta a brit gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését.