A Fed is segített az eurónak, a forint két hete gyengül

Vágólapra másolva!
Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama fölfelé mozdult a négy hónapos mélypontról, miután a Fed Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) jegyzőkönyvéből kiderült: a monetáris politika döntéshozói között akadnak, akik nem zárják ki a további enyhítést.
Vágólapra másolva!

Az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a FOMC több tagja úgy véli: ha a gazdaság lendülete gyengül vagy túlságosan nagyok a kockázatok, úgy szükségessé válhat egy újabb jegybanki beavatkozás. Az ülésen egyébként az alapkamat tartása mellett döntöttek, és jelezték, hogy az irányadó ráta várhatóan 2014 második feléig a jelenlegi, 0-0,25 százalékos sávban maradhat.

A jegyzőkönyv közzététele után a dollár kissé gyengült: az euró/dollár árfolyam a négy hónapos mélypontot jelentő, 1,27 alatti szintekről csütörtök reggelre 1,274 környékére emelkedett.

A dollárnak az USA külkereskedelme szempontjából legfontosabb hat devizával szembeni erejét számszerűsítő dollárindex emelkedése is megtört. A mutató szerdáig 13 napon át zsinórban emelkedett, ami 1973-as bevezetése óta a leghosszabb nyerő széria.

Az euró gyengülését lassíthatja az is, hogy a görög választásokig közel egy hónapot kell várni. A prognózisok szerint a közös pénz így is gyenge nyár elé néz, a Danske Bank legfrissebb előrejelzése szerint például augusztus végén is 1,28 körüli euró/dollár árfolyam várható. A koppenhágai üveggömb hosszabb távon már az euró erősödését mutatja: a 6 hónapos prognózis 1,30, a 12 hónapos pedig 1,36. Az elemzők ezt azzal indokolják, hogy a globális gazdaság 2013-ban várhatóan erőre kap, ami az első számú menekülődeviza szerepét betöltő dollárt gyengíteni fogja.