Az év végén bezárul az offshore-kapu

Vágólapra másolva!
Eddig mintegy 35 milliárd forint offshore-vagyont hoztak haza magyarok a kedvezőbb adózású külföldi országokból az adóamnesztiát kihasználva. Az NGM viszont azt közölte a Magyar Nemzettel, hogy az év végével lezárul a lehetőség.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint nem hosszabbítanák meg az adóamnesztiát a kedvezőbb adózású külföldi országokban pénzt tartók számára - írta a Magyar Nemzet.

Az év végével lezárul az a kedvezményes lehetőség, amely szerint hazahozhatják a külföldön vezetett számlán lévő pénzüket a hazai szereplők. A pénznek csak tíz százalékát kell itthon leadózniuk, ezért cserébe sem az adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem keresi, honnan származik az összeg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint 2,9 milliárd forint adó jött be tavaly az amnesztiát kihasználóktól, idén az első három hónapban 600 millió forint. Mivel ez a teljes hazahozott jövedelem 10 százalékát teszi ki, megállapítható, hogy 35 milliárd forint offshore vagyont hoztak vissza Magyarországra eddig.

A Magyar Nemzetnek Nink Gabriella, a KPMG adótanácsadó igazgatója azt mondta, a 35 milliárd többszöröse lehet még külföldön. Sokan szerinte azért tartják euróban, dollárban, svájci frankban a pénzüket, mert biztonságosabbnak vélik. Az IMF-fel kötött megállapodás ezen a biztonságérzeten javíthat, ezért ősszel akár nagyobb roham is indulhat.

Az offshore-vagyon kedvezményes hazahozatalának lehetőségét Rogán Antal tavaly nyári javaslata nyitotta meg, amelyet az adócsomaghoz nyújtott be.