A Fitch sem látja fenntarthatónak a görög eurótagságot

Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch ratings szerint a legrosszabb kategóriába sorolta Görögországot, miután úgy látja, hogy a takarékossági programot ellenző pártok kimagasló választási eredménye és a választásokat követő kormányalakítási próbálkozások kudarca is arra utal szerinte, hogy az EU és a Valutaalap segélyprogramjának nincs támogatottsága az országban. Az intézetnek kételyei vannak afelől is, hogy az ország képes lesz-e megőrizni eurózóna tagságát. 
Vágólapra másolva!

Leminősítette csütörtökön Görögországot a Fitch Ratings, közölve egyben, hogy nem látja garantáltnak a görög eurótagság fenntarthatóságát.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának besorolását az eddigi "B mínusz"-ról "CCC"-re, a rövid lejáratú görög állami kötelezettségek osztályzatát "B"-ről "C"-re rontotta.

Indoklásában a Fitch közölte: a leminősítés annak a megnövekedett kockázatát jelzi, hogy Görögország esetleg nem lesz képes fenntartani euróövezeti tagságát.

A takarékossági programot ellenző pártok erőteljes teljesítménye a május 6-ai választásokon, valamint a választásokat követő kormányalakítási próbálkozások kudarca megerősíti, hogy sem lakossági, sem politikai támogatottsága nincs a 173 milliárd eurós EU/IMF-programnak - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szintén csütörtökön jelentette be, hogy a törvényhozási választásokig felfüggeszti kapcsolatait Görögországgal, és nem működik együtt az átmeneti kormánnyal. Ez azt is jelenti, hogy az IMF szakértői nem utaznak Athénbe a görög segélyprogram felülvizsgálatára.

"Várjuk, hogy felvehessük a kapcsolatot a (június 17-i) választások után megalakuló új kormánnyal" - mondta az IMF illetékes igazgató-helyettese.

További pénzügyi támogatás nélkül Görögország június végéig kifut a pénzből, és semmilyen kötelezettségét sem tudja teljesíteni, beleértve az állami alkalmazottak fizetésének és a nyugdíjaknak a folyósítását.