Soha ekkora cég nem lépett még tőzsdére

Vágólapra másolva!
Az előzetesen vár árak tetején jegyezték le végül a Facebook részvényeit az első kibocsátáskor. Ez azt jelenti, hogy a közösségi oldal első tőzsdei napján, pénteken, óriási az érdeklődés. A Facebook a legnagyobb induló tőzsdei vállalattá vált az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Elindult a Facebook a nyílt piacon, a tőzsdei kereskedés pénteken indul az Egyesült Államokban magyar idő szerint délután. A csütörtöki lejegyzésnél 421,2 millió darab részvényt adtak el az első lejegyzőknek, egyenként 38 dolláros áron.

Az adatok azt mutatják, hogy a Facebookot 104,2 milliárd dollárra értékelték, ezzel a legnagyobb induló tőzsdei vállalattá vált. A közösségi oldalt üzemeltető céget az előző héten még 34-38 dollár közti első jegyzési árra becsülték a Wall Street Journal szerint, vagyis a tényleges kibocsátási ár a sáv tetejét érte el végül. Korábban még 28-35 dollár közt várták, a növekedés a nagy befektetői érdeklődést mutatja.

A Bloombergnek egy elemző azt mondta, hogy a kibocsátási ár még magasabb lehetett volna, de akartak teret hagyni a további erősödésnek is. "A kereslet egyértelműen erős, úgyhogy jó döntés volt" - mondta.

Az erős kereslet mellett viszont kockázatok is övezik a közösségi oldalt. Bár rohamosan növekszik a felhasználóik száma, idén már egymilliárd fölé kerülhet, de a nyereség eközben nem növekszik ilyen ütemben. A bevétel követi ugyan a növekedési trendet, de a költségek is, így a nyereség az idei első negyedévben már csökkent.