Egyre jobban bízhatunk a 300 alatti euróban

Vágólapra másolva!
Az euró forinthoz mért árfolyama január 23-a óta négyszer rohamozta meg a 300-as szintet, de egyszer sem sikerült áttörnie.
Vágólapra másolva!


Az euró forintban mért árfolyama az év eleji történelmi csúcsról január 16-a után indult újra lefelé, miután a kormány bejelentette: feltétel nélkül hajlandó tárgyalni az IMF-fel. Tíz nap alatt több mint 15 forinttal lett olcsóbb az euró, és január 23-án áttörte a 300-as szintet is. Azóta nem láttuk 300 fölött az árfolyamot annak ellenére, hogy a hazai deviza többször is nekilódult: az euró kurzusa négyszer emelkedett 300 forint közvetlen közelébe, és négyszer pattant vissza.

Eközben április 25. után - az IMF-tárgyalásokra vonatkozó brüsszeli zöld jelzést követően - két nap alatt bő 10 forinttal erősödött a forint. Igaz, május közepére ezt sikerült visszadolgozni, egy kéthetes, lényegében folyamatos emelkedést követően pénteken újra a 300 közelében láttuk az euróárfolyamot.

Mitől erős az ellenállás?

Részben technikai, részben lélektani okok szólnak amellett, hogy az euró/forint árfolyamnak olyan nehéz áttörnie a 300-as szintet. Minél többször pattan innen vissza az árfolyam, a devizakereskedők annál erősebbnek tartják az ellenállást. Ez egyfajta önbeteljesítő folyamat, amely szerényebb forgalmú kereskedés mellett stabilizálhatja az árfolyamot: minél erősebbnek vélik a devizapiaci szereplők az ellenállást, annál kevesebben próbálkoznak az áttörésével.

A forint erősödése mellett szól a régióban egyedülálló reálhozam is - teszi hozzá Soós Róbert, az XTB Magyarország kereskedési szakértője -, jelenleg Lengyelországban az alapkamat nagyjából megfelel az infláció szintjének, Csehországban pedig jóval alatta van.

A 300 fölötti (de 300-hoz közeli) szinteken ugyanakkor folyamatosan gyűlnek a stop loss megbízások, amelyek a befektetők esetleges veszteségeit automatikus eladásokkal garantálják. Ezek az ellenkező irányba hathatnak: amennyiben az euró 300 forint fölé drágul, akkor megszaporodhatnak a forinteladások, további lendületet adva az emelkedésnek. Ha tehát az ellenállás elesik, akkor nem kizárt egy újabb erőteljes forintgyengülés.

Tavaly többször áttörte a 300-as szintet

A legutóbbi 300-as történet 2011 októberében kezdődött, de nem előzmények nélkül. 2011 szeptembere a forint történetének egyik leggyengébb hónapja volt: az euró árfolyama a hónap eleji 271 körüli szintről 293-ig szárnyalt; ebben a globális hangulat romlása mellett több leminősítés is szerepet játszott. A 300-as szintet a kurzus október 20-án közelítette meg, de akkor a kerek szám még néhány napig ellenállt a "támadásnak". Az október 28-i kereskedést azonban már bőven 300 fölött zárta a forint.

2011 novemberét stabilan 300 fölött töltötte a hazai deviza, majd decemberben kétszer is tesztelte a 300-as szintet: december 3-án, majd 20-án - mindkétszer a lélektani határ alatt maradt. December végén aztán - nem kis részben a jegybanktörvény elfogadása miatt - újabb forintgyengülés kezdődött, az euró néhány hét alatt 320 forint fölé, történelmi csúcsra drágult.