Jól nyitott, de kifulladt a Facebook-papír

Mark ZUCKERBERG, a Facebook elnök-vezérigazgatója megnyomta a New York-i Nasdaq napi kereskedésének kezdetét jelző csengőt a Facebook székházában, a kaliforniai Menlo Parkban
Vágólapra másolva!
Hatalmas érdeklődés övezte a Facebook közösségi oldal részvényeivel való kereskedés indulását az amerikai tőzsdén. A tömegek "megőrültek", az idegeiknek pedig nem tett jót, hogy többször elhalasztották a kereskedés indulását a túl sok ügylet miatt. Fél óra várakozás után 12 százalékos pluszban kezdtek a papírok, a drágulás azonban egy óra leforgása alatt semmivé lett. Később ismét emelkedni kezdett az árfolyam, de a kereskedés végére visszatért a hivatalos kibocsátási szintre.
Vágólapra másolva!

Óriási érdeklődés övezi a Facebook bevezetését, amelyet a meghirdetett időponthoz képest többször elhalasztottak. A magyar idő szerint fél négykor nyitó amerikai tőzsdén csak ötre hirdették meg a Facebook-kereskedés kezdését. Öt órakor pedig közölték, hogy öt perccel elhalasztották a nyitást, majd az öt perc leteltével sem indult el a közösségi oldal papírjainak forgása.

Forrás: AFP/Spencer Platt
Hosszú várakozás után Mark Zuckerberg megnyomta a New York-i Nasdaq napi kereskedésének kezdetét jelző csengőt a Facebook székházában, a kaliforniai Menlo Parkban, ahogy a New York-i kivetítőn látszik

Végül fél óra késés után kezdték el a kereskedést. A várakozásoknak megfelelően nagyot ugrott az árfolyam. A papírok lejegyzésekor 38 dollárt kellett fizetni, a tőzsdei kereskedés kezdetén 43 dollárért cseréltek gazdát a papírok. Ez jelentős, 12 százalékos emelkedés az árfolyamban.

Ezután kevesebb mint egy óra alatt visszaesett az árfolyam 38 dollárra, majd ismét hasonlóan gyors emelkedés következett, 41 dollár fölé. A zárás előtt nem sokkal aztán ismét 38 dollár körül mozgott a papír ára, és végül 38,37 dolláron, azaz mindössze 37 pennys emelkedéssel zárt. A MarketWatch portálnak nyilatkozó egyik elemző szerint a nagy drágulás elmaradása mögötti egyik ok, hogy a cég nagyon sok, 18 százaléknyi saját részvényt dobott piacra. A Wall Street Journal Facebook-kibocsátással foglalkozó blogjának egy stratéga még az első percekben azt mondta, lehet, hogy az árfolyam időlegesen felmegy majd 47 vagy akár 52 dollárra, de a reális ár szerinte 31.

A New York-i tőzsde a nagy forgalom ellenére rossz napot hagyott maga mögött, vélhetpen a görög válság és a spanyol bankrendszer bizonytalanságai miatt. A Dow Jones ipari index 0,59 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,74 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,24 százalékos gyengülést produkált.

Nem bírta a rohamot a kereskedési rendszer

A Wall Street Journal televízión, amely folyamatosan a bevezetéssel foglalkozott, a műsorvezető azt jelentette be a várakozás alatt, hogy a késés oka az lehet, hogy a kereskedési rendszer és a brókerek nem bírnak el annyi ügylettel, a módosításokkal és törlésekkel, mint amennyi rendelés a Facebook-indulás miatt érkezett.

A rendszer később is problémásan működött, a WSJ blogja szerint több bróker azt állította, hogy hosszú ideig nem kapták meg a visszaigazoló jelentéseket az ügyletekről, emiatt az ügyfelek "frusztráltak" lettek. Az aggodalmuk tovább nőtt, amikor a részvény esni kezdett, ők pedig nem tudták, sikeres volt-e egy-egy eladás.

A rohamot jól jellemző adat, hogy az első tíz percben negyedannyi Facebook-papír cserélt gazdát, mint amennyi az eddigi legnagyobb forgalmú tőzsdei debütálás (General Motors, 458 millió darab) során egy nap alatt. A Facebook-papír a nap végére megdöntötte ezt a rekordot, a Reuters összesítése szerint összesen 515 millió részvénnyel.

Tömeghisztéria Kaliforniában

A kaliforniai Menlo Parkban tömegek gyűltek össze a Facebook-kereskedés miatt. A Financial Times tudósításában azt írta, a tömeg "megőrült" a várakozás alatt. A Wall Street Journal munkatársa azt írta, az ötperces idő lejárta utáni percekben: "ez kínzás mindenkinek. Csak szeretnénk tudni az árat." A WSJ televízió integető, őrjöngő tömeget mutatott vágóképeiben, akik várták a Facebook-bevezetést.

Valójában a Facebook részvényeit csütörtökön jegyezhették le a befektetők, ekkor azonban a kereskedés még nem indulhatott meg, vagyis nem forogtak a tőzsdén a papírok. A befektetők 38 dolláron vehették meg a közösségi oldal részvényeit. Az előző héten még 34-38 dollár közötti jegyzést becsültek, ennek a sávnak tehát a tetején tudták végül megvenni a részvényeket. Korábban 28-35 dolláros sávot valószínűsítettek az elemzők, a növekedés azt mutatja, hogy a Facebook iránti érdeklődés növekedett a kibocsátáshoz közeledve.

Több mint 400 millió részvényt bocsátottak ki, ezzel indult a pénteki kereskedés. A 38 dolláros jegyzési árfolyam egyben azt is jelentette, hogy a Facebookot 104 milliárd dolláros cégnek értékelték a tőzsdei érték alapján, amivel a világ legnagyobb, tőzsdei bevezetéskori cégévé vált a közösségi oldal.