Forgatókönyvet készít az EU a görög összeomlásra

Görög egy eurós pénzérme, versenyfutás a hitelezőkért Görögország megmentéséért
Vágólapra másolva!
Először beszélt uniós politikus arról, hogy forgatókönyv készül a görögök eurózónából való távozásának esetére. A holland EU-biztos szerint már nem lehet dominóhatása a görög összeomlásnak. A 150 országnak bankjegyet gyártó brit vállalat elkezdte tervezni az új drachmát.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank készenléti tervet dolgoz ki arra az esetre, ha Görögországnak ki kell lépnie az euróövezetből - mondta a kereskedelmi EU-biztos egy lapinterjúban.

"Másfél évvel ezelőtt még fennállt volna a dominóhatás veszélye, de ma már az Európai Bizottság és az EKB dolgozik a lehetséges forgatókönyveken, ha Görögországnak nem sikerül teljesítenie vállalásait" - mondta Karel De Gucht a holland De Standaard című lapnak. Ez az első alkalom, hogy egy uniós tisztviselő megerősítette, készülnek ilyen forgatókönyvek.

Egyre több jel utal arra, hogy Görögországnak távoznia kell az eurózónából, de arról, hogy mi történne, ha ez bekövetkezik, csak homályos nyilatkozatokat adtak uniós politikusok. Az Európai Bizottság 2011 novemberében azt közölte, hogy az eurózónát nem lehet elhagyni csak úgy, ha az ország az Európai Unióból is távozik. Angela Merkel német kancellár viszont arról beszélt, hogy az EU sokat gyengülne, ha nem tudná vagy nem akarná megmenteni Görögországot, ezért mindenképp az eurózónán belül tartaná az országot.

A Times brit napilap forrásai szerint a De La Rue nevű, bankjegynyomtatásra szakosodott brit vállalat - amely 150 ország számára állít elő bankjegyeket, és egyebek mellett az angol fontot és az eurót is nyomtatja - már felkérte szakértői stábját az esetleges új görög bankjegyekben használatos biztonsági szálak lehetséges típusainak kiválasztására. A lap forrásai szerint az előkészületek még "korai szakaszban" járnak, és akár hat hónapig is eltarthat a hamisítástól védett új görög bankjegyek tervezése és előállítása.