Londonban is recessziót jósolnak Magyarországnak

Vágólapra másolva!
A londoni elemzők körében konszenzusossá kezd válni az a prognózis, amely szerint a magyar gazdaság az idei évet recesszióban tölti. A térségben a legrosszabb számokat jósolják Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

Jelentősen lefelé módosították a magyar gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzésüket pénteken londoni felzárkózó térségi elemzők. A vártnál jóval gyengébb első negyedévi előzetes GDP-adatra hivatkozva már recessziót várnak Magyarországon 2012 egészében.

A KSH szerdán azt közölte, hogy a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság teljesítménye 2012 első negyedévében.

A JP Morgan londoni részlegének elemzői befektetők számára pénteken összeállított áttekintésükben közölték: számításaik szerint az első negyedévi GDP-becslésben mutatkozó "komoly negatív meglepetésből" az következik, hogy az idén a magyar GDP várhatóan 1,2 százalékkal visszaesik. A JP Morgan eddig a magyar gazdaság stagnálását valószínűsítette.

A Goldman Sachs bankcsoport elemzői a KSH-adatsort kommentálva közölték: tekintettel "a negatív meglepetés mértékére" és azokra az előzetes jelekre, hogy a visszaesés meglehetősen széles bázisú volt, lefelé mutató kockázatok hatnak a cég jelenlegi, 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósoló előrejelzésére.

A Capital Economics felzárkózó térségi közgazdászai helyzetértékelésükben közölték: továbbra is megfelelőnek tartják a térség növekedésére érvényben tartott idei GDP-előrejelzéseiket, így azt, hogy Magyarországon 1,5 százalékos GDP-visszaesés következik be. Lengyelországban 2 százalékos növekedést, Bulgáriában és Romániában egyaránt félszázalékos, Csehországban 1 százalékos csökkenést várnak.

Pénteken közzétett előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szintén azt közölte, hogy Magyarországon egész évi recesszióval számol 2012-re. A bank új, 1 százalékos idei visszaesést tartalmazó prognózisa ugyanakkor jobb a januárinál, amelyben még 1,5 százalékos idei magyar GDP-mínusz szerepelt.