Tagadják, hogy a görög euró végére készülne az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság nem dolgozik olyan forgatókönyvön, amely az eurózónából való görög távozás esetére szól - jelentette ki Olli Rehn, az uniós testület alelnöke pénteken, Karel De Gucht kereskedelmi EU-biztos pénteki nyilatkozatára reagálva.
Vágólapra másolva!

"Karel De Gucht a kereskedelemért felelős. A pénzügyekért és a gazdasági kérdésekért, valamint az EKB-val való kapcsolatokért én vagyok a felelős. Nem dolgozunk a görög távozás forgatókönyvén. Olyan forgatókönyv alapján dolgozunk, amely szerint Görögország benn marad. Spekulációkat nem kommentálunk" - mondta a Londonban tartózkodó Rehn, akinek szavait az Európai Bizottság ügyeletes szóvivője ismertette az MTI brüsszeli tudósítójával.

Karel De Gucht belga EU-biztos azt mondta a De Standaard nevű napilapnak, hogy az Európai Bizottság és a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (EKB) készenléti tervet dolgoz ki arra az esetre, ha Görögországnak ki kellene lépnie az euróövezetből. Ilyet korábban uniós tisztségviselő nem mondott.

De Gucht szerint másfél évvel ezelőtt még fennállt volna a dominóhatás veszélye az euróövezetből történő görög kiválás esetén, "de ma már az Európai Bizottság és az EKB dolgozik a lehetséges forgatókönyveken, ha Görögországnak nem sikerül teljesítenie vállalásait". Szerinte Görögországban már az eurózónából való távozás puszta lehetőségének reális alternatívaként való kezelése is olyan mértékű káoszt váltana ki, aminek láttán minden más zónabeli ország visszariadna a távozás gondolatától, vagyis a rettegett dominóhatás elmaradna.