Nem kér az uniós segítségből a spanyol kormányfő

Vágólapra másolva!
Mariano Rajoy szerint a spanyol bankoknak nincs szükségük európai segítségre, mondta a spanyol miniszterelnök a Camp David-i G8-csúcstalálkozón, miután az új francia államfő azt javasolta, hogy az uniós alapokból tőkésítsék fel a bankokat.
Vágólapra másolva!

A spanyol bankoknak nincs szükségük európai segítségre - jelentette ki a Camp David-i G8-csúcstalálkozón Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, visszautasítva ezzel az új francia államfő javaslatát. Francois Hollande azt javasolta az előző nap, hogy uniós alapokból tőkésítsék fel a spanyol bankokat, ami az európai cselekvési terv egyik eleme lehet.

A spanyol kormányfőtől sajtóértekezleten kérdezték meg, hogy szükségesnek tartja-e ezt. "Nem értem (a javaslatot), és nem tudom, hogy Hollande úr ezt mondta-e, ha viszont ezt mondta, akkor nyilván azért mondta, mert birtokában van olyan információknak, amelyeknek mi nem" - mondta ironikusan Rajoy.

A Moody's Investors Service csütörtökön leminősített 16 spanyol bankot az ország gyengélkedő gazdasága, egyre romló pénzügyi helyzete, az egyre több behajthatatlan hitel, valamint amiatt, hogy a kormány kevéssé tudja támogatni a bajba jutott hitelezőket. A szóban forgó pénzintézetek között van a Banco Santander, az eurózóna legnagyobb bankja, valamint egy nagy-britanniai leánybank is. A spanyol bankok besorolása alatta van majdnem az összes nyugat-európai bankrendszerének.

Mariano Rajoy csak a hónap elején ismerte el, hogy állami pénzzel kell kisegíteni a harmadik legnagyobb spanyol bankot, a Bankiát. A közel 25 százalékos munkanélküliséggel küzdő ország adófizetőinek eurómilliárdokba kerülhet a kormány által eddig tagadott bankmentés.

A világ legjelentősebb gazdasági hatalmait tömörítő G8-as csoport szombati csúcstalálkozóján az eurózóna egysége és Görögország eurózóna-tagsága mellett szállt síkra. Az uniós vezetők között azonban még mindig nincs egyetértés abban, hogyan tudnák beindítani a gazdaságot.

Az új francia elnök, Francois Hollande növekedésközpontú intézkedéseket javasol, Angela Merkel német kancellár pedig a megszorító politikát támogatja. Barack Obama a jelek szerint támogatta a francia elnököt és Mario Monti olasz kormányfőt abban, hogy a fő hangsúlyt a növekedésre kell helyezni.