Vágólapra másolva!
Csaknem 250 állami intézménynek kötelező a börtöncégektől beszerezni az árukat, és megvásárolni a szolgáltatásokat - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Jelentősen nőhet a börtöncégek árbevétele, mert immár 247 állami intézménynek kötelező ezektől beszerezni árukat, és vásárolni szolgáltatásokat - írta hétfői számában a Világgazdaság. A lap szerint, ha az eddigi árajánlatkérésekből megrendelés lesz, az 1,2 milliárd forinttal járul hozzá a börtöncégek bevételeihez.

A szabályok értékhatártól függetlenül kötelezővé teszik az intézményeknek, hogy amit a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának a cégei a fogvatartottak kötelező foglalkoztatása keretében gyártanak, azt ezektől a cégektől szerezzék be.

A büntetés-végrehajtási intézetek mellett működő 12 gazdasági társaság közül nyolc ipari, négy pedig mezőgazdasági kft. Tavaly összesen csaknem tízmilliárd forint nettó árbevételt könyvelhettek el. A börtöncégek 2010-ben még csak hatmilliárdos árbevételre tettek szert, és az utóbbi néhány évben is általában hat-hét milliárd folyt be hozzájuk évente.

Jelenleg mintegy 12 ezren töltik kiszabott szabadságvesztésüket valamelyik büntetés-végrehajtási intézményben. Nekik a hatályos jogszabályok szerint dolgozniuk kell. Tavaly év végi adatok alapján a börtöncégekben csaknem 3500-an dolgoztak, tíz százalékkal többen, mint az azt megelőző évben. A börtöncégektől rendelhető termékek és szolgáltatások köre igen széles: konfekció- és munkaruha, cipő, fűrészáru, egészségügyi papír, fémszerkezet, fém épületelem, iroda- és konyhabútor éppúgy megtalálható köztük, mint a hulladékgazdálkodás, textiltisztítás és nyomdai tevékenység.