A tőzsde szúrta el a Facebook nagy napját

Vágólapra másolva!
Félórás csúszással indult a Facebook tőzsdei kereskedése, a Nasdaq vezetője szerint a megbízások törlésével volt a baj. Az emiatt veszteségeket szenvedő brókerek kompenzációt követelnek, a Nasdaq kész fizetni.
Vágólapra másolva!

A megbízások törlésének feldolgozásával volt gond a múlt pénteken, amikor a Facebook-részvényekkel először lehetett kereskedni, de a tervezettnél csak fél órával később.

"Nem ez volt a legdicsőbb óránk" - mondta Robert Greifeld, a Nasdaq OMX Group vezérigazgatója. A Nasdaq kereskedési rendszer vezetője szerint tesztelték a rendszert az indulás előtt, de a teszt nem fedte fel a hibát - írta a Wall Street Journal.

Pénteken, magyar idő szerint délután öt órakor kezdődött volna a kereskedés a Facebook részvényeivel, vagyis így is másfél órával későbbre tervezték az indulást, mint ahogy a tőzsdék kinyitottak. A rajt viszont nem sikerült, először ötperces csúszást jelentettek be, majd feszült várakozás következett, és csak fél hatkor mozdult meg a közösségi oldal bevezetett részvényeinek árfolyama.

A Wall Street Journal szerint egyes kereskedők jóvátételt követelnek a Nasdaqtól, mivel a rosszul - ha egyáltalán - feldolgozott megbízások miatt veszteség érte őket. Eric Noll, a Nasdaq alelnöke azt mondta, megvizsgálják a megbízási naplót, hogy melyik befektetőknek jár kompenzáció - ezzel viszont el is ismerte, hogy a tőzsde fizetni fog a hibájáért.

A Facebook részvényeit először csütörtökön lehetett jegyezni, ekkor az ár egységesen 38 dollár lett. Pénteken kezdődött a tőzsdei kereskedés a papírokkal, az árfolyam 12 százalékos pluszban kezdett, de a nap végére csak 23 centet őrzött meg a növekedésből.