K&H: A fogyasztók fizetik a sárgacsekk-adót

Vágólapra másolva!
A kormány azt állítja, hogy a fogyasztást akarja terhelni a munkaerő helyett. A tranzakciós adó fogyasztási adó, és mint ilyet, a fogyasztóknak kell fizetniük - mondta a K&H Csoport vezérigazgatója. A bankvezető utalt rá, hogy a kormány és a bankok megállapodtak arról, hogy tárgyalnak egymással, most pedig ezt hiányolják.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a pénzügyi tranzakciós illeték fogyasztási adónak tekinthető, a fogyasztóknak kell megfizetniük, nem a pénzügyi közvetítőknek. Nagyon óvatosan kell azonban eljárni, hogy ne hasson negatívan a gazdaság működésére, ne vezessen nagyarányú pénzkiáramláshoz - mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója

A bank sajtótájékoztatóján elmondta, tavaly decemberben a két fél megállapodást írt alá, amit ők "kölcsönös megértési memorandumként" tartanak nyilván. Ennek egyik nagyon fontos kitétele az volt, hogy a két oldal nyílt megbeszéléseket folytat minden olyan tényezőről, amely akadályozhatja vagy elősegítheti Magyarországon a gazdasági fejlődést.

A befektetők kiszámítható, stabil szabályozói környezetet igényelnek, és ezen belül kiszámítható adózási feltételeket is annak érdekében, hogy kialakíthassák hosszú távú terveiket - mondta. A gazdasági növekedéshez rendkívül fontos a banki finanszírozás elérhetősége. Ezért is tartják nagyon fontosnak a tavaly december közepén a kormánnyal aláírt megállapodást, mert abban nagyon fontos kondíciókat rögzítettek, amelyeknek a talaján a banki szektor finanszírozást tud biztosítani.

Ezek egyike, hogy a banki ágazatra nehezedő adót 2013-ban az előző évi szint 50 százalékára fogják mérsékelni, ami a piac egészét tekintve mintegy 60 milliárd forintot jelentene. A másik, ehhez kapcsolódó fontos kondíció az volt, hogy 2014-től a banki adót Magyarországon fokozatosan az európai átlagnak megfelelő szintre csökkentik.

A parlament előtt lévő törvényjavaslat preambulumában egy magyarázatot találunk arról, hogy a kormány miért tartja szükségesnek a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetését. E szerint a magyar kormány szakpolitikai célként fogalmazta meg, hogy a munkára nehezedő adóterheket csökkenti, és ezáltal javítja a munkaerőpiaci környezetet, remélhetőleg elérve a foglalkoztatási arány növekedését. Ahelyett tehát, hogy a munkára vetne ki további adókat, az a szándéka, hogy fogyasztási típusú adókat vet ki - fejtette ki a vezérigazgató, hozzátéve: ez a magyarázat adja meg azt a filozófiai keretet, amelyen belül a pénzügyi tranzakciós adó javaslat megszületett.

Úgy vélekedett: amennyiben ez fogyasztási adónak tekinthető, a fogyasztóknak kell megfizetniük, nem pedig a pénzügyi közvetítőknek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy rendkívül óvatosan kell eljárni, mert bármilyen formában is vezetik be a pénzügyi tranzakciós adót, nagyon fontos, hogy ne legyen negatív, vagy akár rendkívül negatív kihatással a helyi gazdaság működésére. Arra kell nagyon odafigyelni, hogy ennek következtében ne indulhasson meg nagyarányú pénzkiáramlás Magyarországról - mondta.

A tavaly december közepi megállapodás nagyon fontos része, hogy kölcsönösen megvitatunk minden olyan lépést, amely a magyarországi gazdasági fejlődésre bármilyen hatással lehet - hangsúlyozta ismételten. "Egészen biztos vagyok abban, hogy a következő néhány héten belül nyílt és konstruktív megbeszélést tudunk indítani a magyar kormánnyal erről a konkrét témáról is" - mondta.