Vágólapra másolva!
Iparágon belül a telefonálást sújtja, másokat viszont nem - többek közt ebbe is beleköthet az Európai Bizottság, miután Magyarország bevezeti a telefonálásra és SMS-ezésre kivetett adót. Magyarország és két másik tagállam hasonló ügye már így is az Európai Bíróság előtt van.
Vágólapra másolva!

Mivel a telefonadó alanyai a telekommunikációs társaságok, meg kell vizsgálni, hogy az adószabály megfelel-e az uniós előírásoknak - írta a Napi Gazdaság.

Az Európai Bizottság három országgal - Spanyolországgal, Franciaországgal és Magyarországgal - szemben már korábban indított vizsgálatot. Az elektronikus hírközlésre vonatkozó uniós irányelv ugyanis speciális előírást fogalmaz meg az ágazatra. A három ország ügye jelenleg az Európai Bíróság előtt van.

Aggályos lehet a lap szerint az, hogy az elektronikus hírközlési szolgáltatások közül a magyar szabályozás kiemel egyet, a telefonszolgáltatást. Ezzel az adott iparágon belül a telefonálást adóval sújtja, más eszközöket, például az internetet viszont nem. Pedig telefonálni - a nehézségek ellenére - interneten is lehet.

További akadály lehet Brüsszel szemében, hogy az adó elvileg a külföldi hívásokra is vonatkozik, márpedig a roaming árszabályozásával az EU foglalkozik.