Megkapják a malévosok az áprilisi bérüket

Vágólapra másolva!
Kedden megkapják a malévosok az áprilisi bérüket. A csődbe ment légitársaságtól több mint ezren távoztak.
Vágólapra másolva!

Kedden utalják a malévesek áprilisi bérét - derül ki a légitársaság hétfői tájékoztatásából. A közleményből az is kiderül, hogy a Malév Zrt. 2012. február 3-i leállását követően megkezdődött csoportos létszámleépítés 1021 munkavállalót érintett. A csődeljárás és a felszámolás keretében a munkavállalók januári és februári bérüket még a Malév Zrt. saját forrásából megkapták.

A márciusi bérkifizetések rendezésére a Malév számláján már nem állt rendelkezésre elegendő pénz, így ezt a Bérgarancia Alapból hívták le. A Munkaügyi Központtal történő szoros együttműködés eredményeként április második felében a munkavállalók 97 százaléka teljes mértékben megkapta a Bérgarancia Alapból az esedékes márciusi követelését.

A Malév nem tudott fedezetet biztosítani az áprilisi követelések teljesítésére sem, amelyben már a felmondási időre járó keresetek, illetve végkielégítések is megjelentek, így ezt is a Bérgarancia Alap terhére kellett lehívni. Ezeket május 22-én fizetik. A bérgarancia-korlátból fakadóan azonban az alap az esedékes áprilisi követeléseket a dolgozók mintegy 85 százalékánál már csak részben tudta fedezni, ennek megfelelően esetükben az eddig ki nem fizetett és ezután esedékes kifizetésekre a Bérgarancia Alapból további forrás nem áll rendelkezésre a közlemény szerint.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a parlament honlapján olvasható írásbeli válaszában kifejtette, hogy az áprilisi fizetések kifizetésén túl további 500 millió forint áll majd rendelkezésre az alapból a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos járandóságok kifizetésére.