A németek ingyen kapnak pénzt

Angela Merkel, német kancellár, adósságválság, EU
Vágólapra másolva!
Történetében először nulla százalékos kamatozású államkötvényt akar kibocsátani Németország, és egy bank stratégája szerint sikerrel is fog járni. A befektetők annak is örülnek már, ha a pénzüket visszakapják.
Vágólapra másolva!

Németország először fog kibocsátani olyan államkötvényt most szerdán, amely után nem fizet kamatot az állam a befektetőknek - írja a Wall Street Journal. A meglepőnek tűnő jelenség oka az, hogy az eurózóna jövője és összetétel körül nagy a piaci bizonytalanság, ezért a pénz a biztos helyre menekül, ezért még kamat nélkül is hajlandóak kölcsön adni pénzüket befektetők Németországnak.

A német állam kétéves lejáratú államkötvényt tervez kibocsátani, amivel ötmilliárd eurót kíván szerezni a befektetőktől.

A Wall Street Journal emlékeztet arra, hogy a múltban egy-egy ország képes volt olykor hasonló kondíciójú, vagyis nullaszázalékos kamatozású államkötvényt kibocsátani, de akkor egy jól körülhatárolt befektetői csoportnak ajánlották fel, és ezek a befektetők voltak hajlandóak legyezni az állampapírt, most viszont a nullaszázalékos kamattal kínált kötvény inkább azt a tendenciát tükrözi, hogy Németország mint egy biztos pont a világgazdaságban egyre olcsóbban kap kölcsönt. A befektetők tartanak attól, hogy ha más országnak adnának pénzt, akkor ugyan kamatot kapnának, de van rá esély, hogy a kölcsönadott pénzük egy részét nem látnák viszont, Németország pedig éppen azért tud nullaszázalékos kamatozású kötvényt kibocsátani, vagyis ingyen pénzhez jutni, mert a befektetők biztosra veszik, hogy a pénzüket visszakapják, és ez most sokat nyom a latban. A Lloyds Bank stratégája is ezzel magyarázza azt, hogy vélhetően sikerrel fog járni Németország a holnapi kibocsátással.

Németországot a nagy hitelminősítő cégek a legjobb adósminősítéssel látják el, az állampénzügyek rendben vannak, az export túlszárnyalja az importot, vagyis vonzó ország.

Tavaly novemberben egy kis ideig, a görög adósságválság újabb felerősödésekor nem az új kibocsátású, hanem a már piacon forgó német állampapírok közül voltak olyanok, amelyek negatív kamat mellett forogtak, vagyis a befektetők abba is belementek, hogy ők fizessenek kamatot Németországnak. Svájcban is volt egy ideig negatív kamat az állampapírokon, és az Egyesült Államok államkötvényeinél is volt ilyen.