Letett az Eb-közvetítések megsarcolásáról az MTVA

kiskocsma, foci eb, olimpia közvetítési jog, díjkötelezettség
Vágólapra másolva!
Lemondott a foci-EB és az olimpia versenyeinek közvetítése után követelt jogdíjakról a köztévé, amely eredetileg százezreket akart behajtani a meccseket nyilvánosan vetítő kocsmáktól. Az MTVA vezérigazgatója szerda este közölte: a közszolgálatiság érdekében mégis ingyen vetítheti a meccseket minden kocsma és rendezvényszervező.
Vágólapra másolva!

Mégsem kell jogdíjat fizetniük a kocsmáknak és egyéb nyilvános helyeknek a futball Európa-bajnokság meccseinek nyilvános vetítései után - közölte szerda este a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A szervezet korábban közleményben jelentette be, hogy a kocsmák csak pénzért vetíthetik helyiségeikben a köztévé által közvetített meccseket, de végül elállt ettől a követelésétől.

Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója áttekintette a nyilvános közvetítések kötelező díjfizetése kapcsán kialakult helyzetet, és ez után döntött úgy, hogy mégsem kényszeríti ki a jogdíjakat. "Figyelemmel a közszolgálatiság elveire, a magyar sportszerető közönség és a hazai idegenforgalom érdekeire, eltérően az előző évek gyakorlatától, az MTVA átvállalja a nyilvános közvetítések után fizetendő díjakat" - áll a szerdai, újabb közleményben.

Ezzel a szervezet szerint lehetővé válik, hogy mind a magyar, mind a Magyarországra látogató külföldi sportbarátok külön költség nélkül tudjanak szurkolni kedvenc csapataiknak kis és nagy rendezvényeken, szórakozóhelyeken, kiskocsmákban és más közösségi helyeken is. A közlemény szerint a döntés nem csak a labdarúgó Eb-re, de az olimpiai játékok sportközvetítésére is vonatkozik, vagyis az olimpiai versenyeket is ingyen adhatják a kocsmákban.

"Mindez várhatóan nagy forgalomnövekedést generál majd a hazai vendéglátósoknak, akik térítésmentesen tarthatnak nyilvános vetítéseket" - írta az MTVA, hozzátéve: "a közmédia számára rendkívül fontos, hogy a nagy népszerűségnek örvendő sporteseményeket közönség számára otthonukban és a közintézményekben is elérhetővé tegye".

Korábban a vendéglátósok között nagy felháborodást váltott ki az MTVA jogdíjkövetelése: az [origo] által megkérdezett kocsmárosok egyöntetűen azt állították, hogy nem hajlandóak fizetni a közvetítésért. Bár az MTVA szerdán azt írta, hogy korábban is kellett fizetni, a legtöbb vendéglátós még nem is hallott arról, hogy van ilyen kötelezettsége. Az MTVA a kocsmák befogadóképességétől függően 50 000 forintos vagy akár 600 000 forintos díjat is kivetett volna, a helyek tulajdonosaiban azonban fel sem merült, hogy ezt valóban megfizessék (erről szóló összeállításunkat itt olvashatja).