Orbánnak van B terve a görög helyzetre

Vágólapra másolva!
A magyar kormány készül arra a negatív fejleményre is, ha a görögök kilépnek az eurózónából - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. Orbán szerint a kormánynak van B terve, hogy az esetleges görög kilépés után hogyan kell finanszírozni az országot, és mely pontokon kell hozzányúlni a költségvetéshez. Orbán hozzátette, hogy mindenki azért "imádkozik, hogy az A terv valósuljon meg".
Vágólapra másolva!

A görögországi választások eredményei arra utalnak, hogy "a nemzetközi gazdasági válság megrengette a demokratikus európai intézményrendszert is" - mondta Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben.

Orbán megerősítette, hogy az uniós tagállamok egyetértenek abban, hogy a görögöket az eurózónában kell tartani. Azt mondta: mindenki segítőkész és baráti hangon beszélt Görögországról, arra is törekedve, hogy az új voksolásra készülő választópolgárokhoz hiteles módon eljuttassák azt a gondolatot, hogy bár az ország sorsáról ők döntenek, "Európa csak akkor tud partner lenni Görögország talpra állításában, ha bizonyos, az EU által kínált és korábban már kitárgyalt megállapodásokat nem forgatnak fel fenekestül".

Egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt is elmondta, a kormánynak van elképzelése arra az esetre, ha az euróövezetben sikerül konszolidálni a ma zavarosnak tűnő helyzetet, de arra nézve is, mit kell csinálni, ha Görögország eurózónából való kilépésének - fogalmazása szerint rendkívül súlyos következményekkel járó, negatív - fejleménye bekövetkezne.

"A kormánynak van B terve" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: van elképzelésük arról, hogy az esetleg elakadó nemzetközi állampapír-piaci helyzetben is hogyan kell finanszírozni az országot, hogyan és mely pontokon kell hozzányúlni a költségvetéshez, hogyan kell a szokásosokon túl extra növekedést gerjesztő "motorokat" mozgásba hozni. Megismételte ugyanakkor, hogy ezzel együtt az uniós vezetők "mindannyian azon imádkoznak, hogy az A terv valósuljon meg".

Orbán Viktor azt is mondta, hogy a megbeszélésen azt tapasztalta, hogy "a kettős mérce szempontjából jelenleg sokkal jobb a helyzet az Európai Unióban, mint korábban volt". A magyar kormányfő jelezte, hogy a legjobb reményekkel tekint a következő hetekben a Magyarország elleni deficiteljárással kapcsolatban esedékes uniós döntések és találkozók elé.