Május nem az euró és a forint hónapja

Vágólapra másolva!
A nagyobb devizákkal szemben komoly esést szenvedett el az euró, de ugyanennyit nyert a kisebb, feltörekvő országok pénzével szemben. Így lehet, hogy a forint azzal az euróval szemben is gyengült, amely maga is gyengült a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!

Az euró április eleje óta a jennel és a dollárral szemben gyengült a legnagyobbat, de akadnak devizák, amelyekkel szemben közel ugyanennyit erősödött. Az euró, amely április vége óta több mint 5 százalékot gyengült a dollárral és a jennel szemben, ugyanezen idő alatt közel 4 százalékot erősödött a forinthoz és a zlotyhoz viszonyítva.

A világ első számú menekülődevizája az euróval szemben jól teljesít, az árfolyam két kis korrekciótól eltekintve 1,327-ről 1,251-ig esett. A Nomura legfrissebb előrejelzése szerint a zöldhasú 1,2-ig is erősödhet a következő 20 napban, ahol utoljára 2010 júniusában járt. A 2008-2009-es válság idején az euró gyengülése 1,25-nél tört meg, de kétséges, hogy ez idén megismétlődhet - mondta Kass Zoltán, az XTB Magyarország devizapiaci kereskedője és oktatója.

A japán deviza euróval szembeni árfolyama az év ötödik hónapját 106,55 környékén kezdte, 25-én pedig már 100 alatt járt - ebben a mélységben 1990 óta összesen 10 hónapot töltött. A következő kritikus szint 96,9 környékén van, ha az árfolyam ez alá esik, akkor újra megcélozhatja a 89 körüli történelmi mélypontot, erős fejfájást okozva a japán exportőröknek - mondta a devizakereskedő.

Szerinte az euró és a svájci frank viszonya "normális időkben" nem különösebben izgalmas az utóbbi időkben. Ez így volt május nagy részében is - egészen 24-éig, amikor az árfolyam az 1,2006 és 1,2018 között eltöltött 45 nap után egy óra leforgása alatt 1,2075-ig emelkedett. Néhány kockázati alap, illetve elszámoló ház akciózott, az árfolyam emelkedésére fogadóknak komoly nyereséget okozva - mondta Kass Zoltán. A mozgásból feltehetően profitált a svájci jegybank is, amely már hónapok óta nem engedi 1,2 alá az árfolyamot, a frank erősödését viszont üdvözli.

A forint rendszerint együtt gyengül az euróval, emiatt egyre többen vannak, akik szerint a májusi, a hazai deviza szempontjából nem túlságosan dicsőséges trend - az euróárfolyam 282-ről emelkedett 300 fölé - folytatódni fog. A 310-es szint könnyen elérhetőnek tűnik, de a sokan már a nem túl távoli jövőben 320 forintos euróárfolyamot valószínűsítenek.