Orbán újra leült tárgyalni Simorral

Vágólapra másolva!
Az európai gazdasági folyamatokat, és az uniós csúcs eredményeit tekintette át hivatalosan Orbán Viktor kormányfő és Simor András MNB-elnök. Legutóbb akkor találkoztak, amikor Magyarország nagy bajban volt.
Vágólapra másolva!

Simor András jegybankelnökkel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel találkozott Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel - értesült az Index.

Az [origo] megkeresésére az MNB-nél azt közölték, hogy az MNB-elnöke és a kormányfő áttekintette az európai gazdasági folyamatokat, többet nem voltak hajlandók elárulni. Az MTI később azt írta, hogy Orbán az uniós csúcs eredményeiről tájékoztatta Simort.

Legutóbb január 6-án találkozott Orbán és Simor, közvetlenül az után, hogy a forint minden idők leggyengébb árfolyamszintjét érte el az euróval szemben (324 forint fölött is forgott az euró). A kormányváltás után Orbánék folyamatosan támadták Simort, az ellenséges viszony hozzájárult ahhoz, hogy a piac egyre kockázatosabbnak értékelje az országot. A találkozónak azonban pozitív üzenete volt. Az előtt Simor részt vett a november 30-i kormányülésen is.

Bár a találkozó témáját nem ismertették a felek, több fontos gazdaságpolitikai kérdés is felmerülhetett. Görögország az eurózónából való kiválásának a küszöbén áll, a vitatott jegybanktörvényt június 4-én módosítja terv szerint a parlament, illetve az IMF-tárgyalások a módosítás és a június végi EU-csúcs után elkezdődhetnek - ezek mind szóba kerülhettek.

A kormány a legutóbbi találkozón a gazdaságélénkítési eszköztár megvizsgálására kérte a jegybankot. Az MNB elő is állt az eszközök bemutatásával, de Simor ezeket személyesen nem mutatta be a kormánynak.