Orbán: Magyarországot nehéz helyzet elé állította az EU

A választók regisztrációja Magyarországon, Orbán Viktor leadja a voksát a vizitdíjról kiírt népszavazáson 2008-ban, Fidesz
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint azért teszik állandóvá a 2010-ben átmenetire ígért válságadókat, mert Brüsszel csak így fogadja el rendes költségvetési bevételként őket. Orbán szerint az adókat ugyanazok fogják fizetni, akik eddig is, de az áthárításról nem szólt a kormányfő.
Vágólapra másolva!

A válságadókat ugyanazok fizetik, mint eddig, csak másképpen - mondta az InfoRádiónak adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök. Az interjúból egy kivonatot közölt a rádió, az interjút ma este adják le.

Orbán azt állította, hogy amikor az eredeti tervek szerint három évre bevezették a válságadókat, abban reménykedtek, hogy Brüsszelben képesek lesznek az európai, különösképpen az eurózóna válságának sikeres kezelésére. Orbán szerint a kormány mostani lépése, amivel a válságadókat fenntartja, csak átnevezi őket - sárgacsekk-adó és telefonadó lesz a bankadó és a telekomadó utódja, az energetikai különadónál az adókulcs és az adóalanyok köre is nő -, nem egy váratlan húzás. Ezt azzal magyarázta a kormányfő, hogy "terv volt az is, hogy ha a válság lassabban múlik, akkor meghosszabbítjuk az adók rendszerben tartását."

A miniszterelnök azonban hozzátette: különböző okokból kifolyólag - de leginkább az európai bürokraták állásfoglalása miatt - olyan helyzet állt elő, hogy az eddigi válságadókból származó bevételeket nem fogadták el a költségvetés rendes bevételeként, amikor azt vizsgálta Brüsszel, hogy az állampénzügyek középtávon rendben vannak-e, mert azt a kormány deklaráltan átmeneti adóként vezette be. Orbán erről azt mondta, hogy amikor az uniós támogatások szempontjából fontos teljesítményszámokat megállapították, nem vették figyelembe ezeket az adókat, emiatt a hiány magasabb lett, holott a válságadókkal jelentősen sikerült leszorítani azt.

Magyarországot nehéz helyzet elé állították, és erre valamilyen választ kell adni - emelte ki a kormányfő, aki szerint ki kell vezetni a válságadókat, de a cégeket bent kell tartani a közteherviselés rendszerében úgy, hogy nem válság- és átmeneti, hanem állandó adókat vet ki a kormány, így biztosítva az ország működését és a méltányos közteherviselést.

A méltányos közteherviselés alanyai (a pénzügyi szolgáltatók és a multinacionális cégek) tehát nem változnának, csak a közcélokhoz való hozzájárulásuk módszere - magyarázta Orbán Viktor, aki hozzátette: nem várható már olyan európai válsághullám, amelyet ne tudna Magyarország sikeresen átvészelni.