Kiderül, mit gondolnak Brüsszelben Matolcsy munkájáról

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság véleményt mond szerdán a tagországok gazdasági fejlődéséről. Magyarországnak most különösen fontos, hogy mit mondanak.
Vágólapra másolva!

Szerdán délben országspecifikus ajánlásokat ad ki az Európai Bizottság, azaz a tagországok által leadott gazdasági jelentések alapján (Magyarország esetében ez a konvergenciaprogram) értékeli, hogyan látja a gazdasági fejlődésüket.

Magyarország számára több szempontból is különösen fontos a brüsszeli vélemény. Hozzájárulhat ahhoz, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa úgy döntsön, hogy nem szükséges a jövő év elejétől uniós támogatásokat megvonni Magyarországtól, mert tartós és hiteles módon, az előírt háromszázalékos szint alá tudja csökkenteni költségvetési hiányát.

Másrészt, 12 tagállam esetében azt is értékelik, hogy a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélye fennáll-e. Így Magyarország mellett Belgium, Bulgária, Ciprus, Dánia, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Svédország és Szlovénia gazdasága kerül górcső alá ebből a szempontból - áll a Questor pénzügyi tanácsadó cég heti előretekintésében.

A magyar kormány jó eséllyel számíthat arra, hogy elismerő szavakat kap Brüsszelből, miután az idén és jövőre összesen 600 milliárdos megszorítást vállalt be a költségvetési fegyelem kedvéért. A terveket ráadásul jókora ráhagyással készítette el az NGM, így még rosszabb gazdasági környezet esetén is tarthatóak lehetnek.