Jóváhagyták az EU-ban az újabb roaming-díjcsökkentést

Vágólapra másolva!
Csökken a külföldön történő mobiltelefonálás (roaming) és mobiltelefonos internetezés díja. Az európai uniós tagországok miniszteri tanácsa szerdán hagyta jóvá csökkentést, amelyet 2014 nyarától újabb követhet.
Vágólapra másolva!

Vita nélkül elfogadta az európai uniós tagországok miniszteri tanácsa szerdán azt a rendeletet, amelynek alapján július 1-jétől tovább csökken a külföldön történő mobiltelefonálás (roaming) és mobiltelefonos internetezés díja. Ezzel a jóváhagyás uniós folyamata befejeződött, az új szabály életbe lép.

Az új jogszabálycsomaghoz tartozó rendelet alapján a mobilhívások díja alig egy hónap múlva a jelenlegi percenként 35 cent helyett legfeljebb 29 cent lehet. Az SMS-küldés felső díjhatára a mostani 11 centről 9-re csökken. Az internetezést illetően most vezet be árplafont az EU: júliustól minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 centet számolhatnak fel a szolgáltatók.

A rendelet szerint 2014 nyarától tovább csökkennek az árak. A jogszabálycsomag a díjkorlátozás mellett más intézkedéseket is tartalmaz: a mobiltársaságok ügyfeleinek például a jövőben lehetőségük lesz, hogy a roamingszolgáltatást más társaságtól, a belföldi szolgáltatástól külön rendeljék meg. Az új szabályok megkönnyítik az új szolgáltatók piacra lépését is, ami az árak további csökkenésével járhat.