Egy hónapos csúcson a magyar csődkockázat

Vágólapra másolva!
Az európai adósságválság miatti bizonytalanság miatt a május elején mért 500-ról 600 bázispont fölé emelkedett a magyar cds-árfolyam.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató cég, a CMA DataVision adatai szerint a magyar cds árfolyama a csütörtökön késő este 609 bázispont körül járt, vagyis mérsékelten emelkedett a szerdai 607,5 bázispontról. (A cds-ek árfolyama azt jelzi, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak az adott állami vagy vállalati adóst. Minél magasabb az aktuális cds-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett törlesztésképtelenné válásának a rizikóját.)

A magyar cds-árfolyam legutóbb április végén volt a mostani 600 bázispont körüli szinten. Május elején pedig még 500 bázispont alatt járt az árfolyam, azóta viszont emelkedett, elsősorban az európai adósságválság miatt kialakult piaci bizonytalanság eredményeként. A 609 bázispontos árfolyam azt jelenti, hogy tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 609 ezer euró értékben kell biztosítást kötni, hogy a befektetők visszakapja a pénzét, ha a magyar állam esetleg nem fizetne.

Az euróövezeten belül - Görögországot nem számítva - a leggyengébb helyzetűnek tartott Portugália cds-árazásai a legmagasabbak. A CMA adatai szerint a portugál államadósság törlesztésbiztosítási kontraktusai a csütörtöki londoni kereskedésben 1166 bázispont környékén jártak.