Bankállamosítással kampányol a görög választás esélyese

Vágólapra másolva!
Alexisz Ciprasz, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője pénteken közölte, hogy az Európai Unióval, a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Központi Bankkal kötött megállapodásnak még csak részleges végrehajtásáról sem lehet szó. Pártja az összes feltételt elutasítaná, ha megnyerné a választásokat, mert azok további recesszióba taszítják Görögországot. A Sziriza ismertette választási programját.
Vágólapra másolva!

Ciprasz a választóktól vár felhatalmazást arra, hogy Görögország elutasíthassa a nemzetközi mentőcsomag fejében vállalt megszorításokat. Szerinte a görög pénzügyi nehézségek még hosszú évekig megmaradnak, az állam még legalább tíz évig nem lesz képes friss pénzhez jutni a pénzpiacokról.

A Sziriza ismertette a választások utáni pártprogramját is. Új adórendszert és az államigazgatás átfogó reformját követeli. Ciprasz szavai szerint a költségvetés konszolidációját a szociális igazságosság jegyében akarják megvalósítani. A görög államnak korszerűsítenie kell az adóhivatalokat, hatékonyabbá tenni az adóbehajtást, hogy az állam hozzájusson az adóhátralékokhoz. Ezen kívül hadat üzennek az adóelkerülőknek.

A párt kilátásba helyezte az áfa csökkentését és a vagyonadó megemelését. Megszüntetné a görög gazdaság fontos iparágának, a tengeri fuvarozásnak az adókedvezményét. Helyreállítaná a szakszervezetek nemrégiben megtépázott jogait, ismét 751 euróra emelné az év elején 500-ra csökkentett minimálbért, és államosítaná azokat a bankokat, amelyek pénzügyi támogatást és garanciát kaptak az államtól. Ezzel szemben leállítaná az állami tulajdonban lévő vállalatok privatizációját.

A görögök június 17-én járulnak ismét az urnákhoz, hat héttel azt követően, hogy a május 6-i választásokon az élen végzett pártoknak nem sikerült életképes koalíciót összekovácsolniuk. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint csaknem azonos eredményre számíthat a Sziriza és a konzervatív Új Demokrácia. A májusi választásokon az Új Demokrácia végzett az első, a Sziriza a második helyen. A győztes párt az elnyert mandátumok mellett egyfajta bónuszként további 50 képviselői helyet kap a parlamentben.