Vágólapra másolva!
A GKI szerint az idén 1,5 százalékos recesszió lesz, ez az adat Görögország és Portugália után a harmadik legrosszabb az Európai Unióban. A régióban Szlovákia 3,2 százalékkal bővült az első negyedévben.
Vágólapra másolva!

Az I. negyedévi adatok a magyar gazdaságnak az EU-n belül kirívóan jelentős visszaesését jelzik. A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint az európai és hazai várakozások romlása, a költségvetési kiigazítás keretében bejelentett adóemelések és a reáljövedelmek 3 százalék körüli idei visszaesése következtében az idén már nem várható a gazdasági növekedés megindulása. A konvergenciaprogram elegendő lehet a túlzottdeficit-eljárás jövő évi megszüntetéséhez, a kohéziós források 2013. évi befagyasztásának veszélye pedig már megszűnt.

A magyar GDP 2012. I. negyedévében a szökőév hatásával is korrigálva 1,5%-kal csökkent. Ez az adat Görögország és Portugália után a legrosszabb az EU-ban, és messze elmarad az EU átlagosan 0,1%-os növekedésétől, az euróövezet stagnálásától. Németország - Magyarország legfontosabb partnere - növekedése 1,2% volt. A régióban Szlovákia 3,2%-kal bővült, és csak Csehország és talán Szlovénia GDP-je csökkent. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a visszaesés aligha magyarázható kizárólag külső okokkal, abban a magyar belső keresletnek, és e mögött a gazdaságpolitikának döntő szerepe lehetett.

Az idei első három hónapban a magyar ipar termelése csak stagnált, ezen belül belföldi értékesítése csökkent. A magyar kivitel - amely korábban gyorsan nőtt - csaknem változatlan. Az építőipari visszaesés több mint 10%-os. A kiskereskedelmi forgalom ugyan nem esett vissza, de ebben a tavalyinál korábbi időpontra esett húsvétnak is szerepe lehetett. A munkanélküliségi ráta kissé magasabb az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatás statisztikailag ugyan emelkedett egy kicsit, ez azonban csak a bővülő közfoglalkoztatás eredménye, az ezen kívüli költségvetési szférában 2,4%-kal, a versenyszektorban 1,3%-kal, csökkent a létszám. Az infláció a tavaly decemberi 4,1%-ról áprilisra 5,7%-ra ugrott, és az év során várhatóan marad ezen a szinten. A reálkeresetek az első három hónapban 3,7%-kal csökkentek, a versenyszektorban 2,2%-kal, a költségvetési szektorban 7,5%-kal, de a közfoglalkoztatottak nélkül "csak" 4,4%-kal. Az év egészében összességében ennél kisebb, 3% körüli visszaesés prognosztizálható. A reáljövedelem hasonló, a fogyasztás 2,5% körüli mérséklődése valószínű. A beruházások az I. negyedévben 8,6%-kal estek vissza, ráadásul új, jelentős fejlesztések indulásáról szinte nincs információ. Növekedésre csak a kivitelben lehet számítani, részben a belépő autóipari beruházások hatására.

Egyre kedvezőtlenebbek az európai és a hazai gazdasági várakozások. Az új konvergenciaprogram keretében meghirdetett adóemelések, az átmenetinek meghirdetett terhek véglegesítése tovább rontja a hazai üzleti klímát, és csökkentik a keresletet. Mindezek alapján a GKI tavaly nyilvánosságra hozott 1,5%-os 2012-es visszaesést tartalmazó előrejelzése lényegében igazolódni látszik. Mások prognózisai is fokozatosan közelítenek ehhez az értékhez, májusban már az OECD is 1,5%-os idei GDP-csökkenést jelzett előre.