Jövőre szabadulhatunk az uniós megbélyegzéstől

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője szerint Magyarország jövőre kerülhet ki az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól.
Vágólapra másolva!

Magyarország várhatóan a jövő év tavaszán kerülhet ki az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól - mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője kedden, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta: "technikailag" Magyarország már az idén teljesíti azokat a feltételeket, amelyek alapján kikerülhetne az uniós eljárás alól, de az uniós előírások szerint egy lezárt év kell az értékeléshez. A folyamatot segíti, hogy a jövő évi költségvetés sarokszámait várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament - mondta az államtitkár.

Május végén ennek ellenére a bizottság azt javasolta, hogy a túlzottdeficit-eljárást tartsák fenn Magyarországgal szemben. (Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta az eljárás alatt áll, ilyen sokáig egyetlen uniós tagállam sem ült az unió szégyenpadján.) Közleményében a bizottság úgy érvel, hogy a magyar költségvetési hiányszámok várhatóan túlságosan közel lesznek a háromszázalékos határhoz, ráadásul a kedvező számok idén is egyszeri tételeknek köszönhetők, és nem fenntartható szerkezeti reformoknak. Itt a bizottsági szakemberek minden bizonnyal a 2012-es költségvetésben még jelen lévő válságadókra gondolnak. Ezen kívül a bizottság úgy fogalmaz, hogy az "óvatos megközelítést" az is alátámasztja, hogy Magyarország 8 éve képtelen a hiánycél alatt maradni.

A Magyarországnak járó 145 milliárd forintnyi uniós forrás néhány hónapja elhatározott befagyasztását múlt héten oldotta fel az Európai Bizottság.