Sok görög már fizetést sem kap

Vágólapra másolva!
Görögország gazdasági rendszere az euróválság miatt összeomlóban van. A Wall Street Journal cikke szerint minden negyedik magáncégnél alkalmazott görög már legalább három hónap óta nem kapott fizetést.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal tudósítása példaként említ egy Athén központjában található, Henry Dunant-ról elnevezett kórházat. A Görög Vöröskereszt által fenntartott intézet az ország egyik legjobb egészségügyi központja - ennek ellenére a több mint ezer alkalmazott 2012-re még egy euró fizetést sem kapott.

A görög munkapiacot felügyelő kormányügyi biztos szerint ez nem kivétel. A magánszektorban dolgozó kétmillió görögből 400 és 500 ezer között van azok száma, akik hónapok óta nem kaptak bért. A cikk szerint főleg az elmúlt hat hónapban súlyosodott a helyzet.

Mindehhez hozzájárult az is, hogy a görög állam mind később fizeti meg mára 5,7 milliárd euróra duzzadt tartozását. A Vöröskereszt kórházának is több mint 20 millió euróval tartozik a kormány.

Miközben egyre hangosabbak a spekulációk arról, hogy Görögország nemsokára kiléphet az eurózónából, a görögök megpróbálják visszatartani az euróikat, és sokan nem hajlandók befizetni a tartozásaikat - véli Dimitrisz Aszimakopulosz, aki a Görög Vállalkozók, Iparosok és Kereskedők Szövetségének elnöke. A szakember szerint különösen egy-két hónapja senki nem akar már semmit sem fizetni, sem adót, sem fizetést, sem beszállítót.

A helyzetet a görög importőrök is megszenvedik. A beszállítók már azt követelik, hogy a görögök a megrendelt árut előre és készpénzben fizessék ki. Két nagy biztosítótársaság, az Allianz SE-hez tartozó Euler Hermes és a Coface már nem hajlandó Görögországba irányuló üzletekre biztosítást kötni, mert túl nagynak ítéli a bedőlés veszélyét.