300 felett várja az euró az uniós kamatdöntést

Vágólapra másolva!
Az euró 300 forint feletti árfolyamán várja a szerdai uniós kamatdöntést. Nem valószínű, hogy a görög választások előtt az Európai Központi Bank változtat az alapkamaton.
Vágólapra másolva!

Pénzügyminiszterek és jegybankárok üzenetei mellett egy kedvező ausztrál GDP-adat is javította a hangulatot szerdán, a biztonságot nyújtó menekülődevizák - a dollár és a jen - gyengültek, a forint tartja a kevéssel 300 feletti szinteket.

Egy euró szerda reggel (magyar idő szerint) fél 8-kor szinte pontosan 1,25 dollárt ért, az árfolyam korábban 1,2515 fölött is járt.

Frankfurt a figyelem középpontjában

Az Európai Központi Bank szerda délután jelenti be kamatdöntő ülésének végeredményét. A Bloomberg által megkérdezett 60 elemző közül 48-an számítanak arra, hogy az alapkamat a jelenlegi - történelmi mélypontot jelentő - szinten, 1 százalékon marad, 12 szakember pedig 25 bázispontos csökkentést valószínűsít.

A monetáris enyhítés mellett szólhat a közös pénzt használó blokk gazdaságának gyenge teljesítménye és a periféria problémái, amelyek valamelyest jegybanki eszközökkel - kamatcsökkentés, kötvényvásárlás - is enyhíthetők lehetnek.

A ráta tartása eszerint üzenet a politikai vezetőknek is: a problémákat a fiskális szigornak, nem pedig a monetáris lazításnak kell megoldania. A kivárás mellett szól ugyanakkor a görög választásokkal kapcsolatos bizonytalanság.

Az infláció ugyan magasabb, mint a kevéssel 2 százalék alatti jegybanki célszint, de immár harmadik hónapja csökken az eurózónában. Decembertől márciusig folyamatosan 2,7 százalék volt az éves fogyasztóiár-emelkedés, majd áprilisban 2,6 százalékra, májusban pedig 2,4 százalékra lassult az ütem.

Dollár, jen, ausztrál dollár

A dollár gyengüléséhez az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed chicagói elnöke, Charles Evans járult hozzá a legnagyobb mértékben, amikor kijelentette, hogy az amerikai makroadatok "különlegesen erős" jegybanki intézkedéseket indokolnak. A jent (az euróval szemben) Azumi Jun japán pénzügyminiszter gyengítette, miután közölte, arra kérte az eurózóna vezetőit, hogy tegyenek többet a befektetői aggodalmak enyhítése érdekében. Az ausztrál dollár egy pozitív meglepetésnek számító GDP-adattól kapott szárnyakat: az első negyedévben a gazdaság 1,3 százalékkal bővült, szemben a Bloomberg 0,6 százalékos konszenzusával.

Tartja a 300-as szintet a forint

Az euró árfolyama kedden viszonylag szűk, 2 forintos sávban mozgott, a napi csúcs 303,4 környékén volt. A forint azóta kissé erősödött a közös pénzzel szemben, szerda reggel egy euró 301,6 forintot ért a bankközi devizapiacon. A további erősödés - technikai szempontból - legnagyobb akadálya a 300-as támasz, elsőként ezen kellene átlendülni.

Szerda reggel a frankot 251,1, a dollárt 241,2 forinton jegyezték.