Megint az Erstével üzletel Hódmezővásárhely

Vágólapra másolva!
Hódmezővásárhely az Erste Bank segítségével bocsát ki 23 milliárd forint értékű devizakötvényt, amelyet a kormány egyedileg hagyott jóvá. Lázár János, a város korábbi polgármestere tavaly év végén még az árfolyamveszteség megosztását várta el a város kötvényét 2006-ban lejegyző Erste Banktól, és a bíróságot emlegette.
Vágólapra másolva!

A kormány döntése, amellyel devizakötvény-kibocsátást engedélyezett Hódmezővásárhelynek, annak a megállapodásnak a végrehajtását teszi lehetővé, amely a város és a neki hitelező Erste Bank között jött létre, és amelyet a város képviselőtestülete jóváhagyott - közölte az [origo]-val Göbl Vilmos, a hivatal sajtóreferense.

A Napi Gazdaság írt arról kedden, hogy a kormány 79 millió euró (23,2 milliárd forint) összegű, 25 éves futamidejű kötvénykibocsátást engedélyezett Hódmezővásárhely önkormányzatának, amelynek eddigi vezetője Lázár János volt. Hódmezővásárhelyen kívül további hat település kapott engedélyt kötvénykibocsátásra, Sopron kétmilliárd forintért bocsáthat ki kötvényt, Veresegyház 1,2 milliárd forintért, a maradék négy település pedig összesen 250 millió forintért. Hódmezővásárhely ügylete az egyetlen, amelyet devizában engedélyezett a kormány.

Göbl Vilmos a megállapodás részleteiről banktitokra hivatkozva nem nyilatkozott, így arról sem, hogy milyen fejlesztésekre kell a városnak a pénz, és hogy nem tartanak-e az árfolyamkockázattól.

Lázár János december végén ugyanis még levelet küldött az Erstének, és a 2006-ban zárt körben kibocsátott svájcifrank-alapú kötvényen keletkező árfolyamveszteség megosztását kérte. A levélben felvetették, hogy ha kell, bírói útra terelik az ügyet, sőt szükség esetén a kormányt és az Országgyűlést is bevonják annak érdekében, hogy a tartozás egy részét a bank kvázi elengedje, és az árfolyamváltozás miatt elszállt törlesztés egy részét ne kelljen visszafizetni. Az Erste nyilvánosan nem reagált a kérésre, de jelezték, hogy tárgyalnak a várossal.

A megegyezés végül idén áprilisban megszületett, annak részletei azonban nem ismertek. "Jó hitelezők és jó adósok akarunk lenni" - jelentette ki akkor Lázár. A két szervezet csak annyit árult el, hogy az új megállapodás biztonságos feltételeket teremt a városi önkormányzat számára a korábban kibocsátott kötvények visszafizetéséhez, ugyanakkor a bank is nyugodt hitelezőként tekinthet az önkormányzatra.

Később kiderült az is, hogy 2007-ben a hódmezővásárhelyi közgyűlés felhatalmazást adott a polgármesternek arra, hogy kockázatos devizaműveleteket folytasson a város által kibocsátott kötvények pénzéből, és a Lázár János vezette önkormányzat két éven keresztül aktívan spekulált. 2007-2008-ban ebből 1,6 milliárd forint bevétele származott a városnak, tehát a válság begyűrűzése előtt nyereséget hozott a kötvénykibocsátás. Azt követően viszont, éppen, amikor a városnak már el kellett kezdenie a törlesztést, veszteségek keletkeztek, és ezeket igyekezett megosztani az Erstével az akkori polgármester.